ΤΥΡΙΑ

s

Το Χωριό μας λύνει τις απορίες για τα προϊόντα Χωριό φέτα, Χωριό ελαφρύ, Χωριό μυρωδάτο λευκό, Χωριό γραβιέρα.


1. Τι δηλώνει ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π. στη φέτα;

Η ονομασία Φέτα αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π) για το λευκό τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ν. Λέσβου), από γάλα πρόβειο ή μείγμα του με γιδινό. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή Φέτας (Π.Ο.Π) πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τις ανωτέρω περιοχές. Συνεπώς η Φέτα Χωριό είναι Π.Ο.Π γιατί παράγεται στην Ήπειρο, συγκεκριμένα στο Επισκοπικό Ιωαννίνων, από αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Ποία είναι η διάρκεια ζωής της Φέτας Χωριό;

Η Φέτα Χωριό σε συσκευασία φίλμ υπό κενό (vacuum) έχει διάρκεια ζωής 7 μήνες από την ημερομηνία συσκευασίας. Η Φέτα Χωριό που είναι σε τάπερ με άλμη διαρκεί 8 μήνες από την ημερομηνία συσκευασίας.

3. Ποια είναι η διάρκεια ζωής της Γραβιέρας Χωριό;

Η Γραβιέρα Χωριό έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες από την ημερομηνία συσκευασίας.

4. Πως διατηρείται καλύτερα το τυρί στο ψυγείο;

Για να διατηρηθεί καλύτερα το τυρί η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι από 2 έως 4⁰C στην αρχική συσκευασία που αγοράζονται (εφόσον είναι συσκευασμένα και όχι από τον πάγκο των τυριών).

Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας καλύτερα να τοποθετείτε το τυρί σε πλαστικό δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα για να το βοηθά να διατηρεί την υγρασία του. Για το τυρί φέτα, ο καλύτερος τρόπος για να τη διατηρήσετε περισσότερο είναι να την αποθηκεύσετε σε τάπερ με άλμη

Η γραβιέρα για να διατηρείται φρέσκια πρέπει να φυλάσσεται μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο μαζί με ένα «κυβάκι» ζάχαρης, γιατί βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας.

Δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ίδιο δοχείο διάφοροι τύποι τυριών, γιατί μεταδίδει το ένα στο άλλο τη δική του μυρωδιά. Τέλος, καλό είναι να αποθηκεύονται στο ειδικό συρτάρι συντήρησης των τυριών, εφόσον το διαθέτει το ψυγείο σας.

5. Πώς μπορώ να φτιάξω άλμη για τη φέτα;

Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 70 γραμμάρια αλάτι και θερμαίνουμε το διάλυμα αυτό μέχρι τους 85-90 βαθμούς κελσίου για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το διάλυμα στο ψυγείο για να κρυώσει, όταν αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία των 4 βαθμών κελσίου η άλμη μας είναι έτοιμη για να βάλουμε τη φέτα μας.

6. Ποια είναι η κατηγοριοποίηση των τυριών με βάση τη νομοθεσία;

Οι κατηγορίες των τυριών με βάση τη νομοθεσία είναι:

Μαλακά τυριά (π.χ φέτα) με μέγιστη υγρασία 54-58% και ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 35-46%.

Ημίσκληρα τυριά (π.χ κασέρι) με μέγιστη υγρασία 40-46% και ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 40-50%.

Σκληρά τυριά (π.χ γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) με μέγιστη υγρασία 35-38% και ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 40-47%.

Πολύ σκληρά τυριά (π.χ παρμεζάνα) με μέγιστη υγρασία 30-32% και ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 45-50%.

7. Υπάρχει διαφορά στην περιεκτικότητα ασβεστίου στα μαλακά σε σχέση με τα σκληρά τυριά;

Η περιεκτικότητα ασβεστίου στα τυριά διαφέρει ανάλογα με το είδος του τυριού και την τεχνολογία παραγωγής. Τα σκληρά τυριά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου σε σχέση με τα μαλακά τυριά. Για παράδειγμα μία μερίδα τυρί φέτα (65γρ) καλύπτει το 40% των ημερησίων αναγκών ασβεστίου ενός ενήλικου, ενώ μία μερίδα γραβιέρα (55γρ.) καλύπτει το 68% των αντίστοιχων αναγκών.

8. Υπάρχουν τυριά που πρέπει να αποφεύγει μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το τυρί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου για την γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά ορισμένα είδη καλό είναι να αποφεύγονται. Τα τυριά που καλό είναι να αποφεύγονται είναι τα μαλακά τυριά, όπως μπρι ή καμαμπέρ και τα τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, γιατί αυτά τα τυριά είναι πιθανότερο να επιτρέψουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.