Au gratin με πατάτες στον φούρνο από τον Ηλία Μαμαλάκη
Με απλά υλικά και Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος φτιάχνουμε το ιδανικό πιάτο για μεγάλες παρέες και φοιτητές.
756
Au gratin με πατάτες στο φούρνο από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΥΛΙΚΑ

1,2 κιλό πατάτες μέτριες 200 γρ. μπέικον 4 κ.σ. Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος 3 κ.σ. αλεύρι 250 γρ. κρέμα γάλακτος 150 γρ. τριμμένη Χωριό Γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης 1 πρέζα μοσχοκάρυδο Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα.
  2. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με νερό.
  3. Αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε 1 κουταλιά Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος.
  4. Βράζετε τις πατάτες για ½ ώρα (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς).
  5. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε φετούλες.
  6. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί σαν κεραμμυδάκια η μια να ακουμπάει την άλλη σε σειρές.
  7. Ψιλοκόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια μεγέθους μικρού φασολιού.
  8. Τα βάζετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σκορπάτε πάνω από τις πατάτες.
  9. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το υπόλοιπο Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος.
  10. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να σκουρύνει.
  11. Αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή μπεσαμέλ.
  12. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα την τριμμένη Χωριό Γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
  13. Περιχύνετε με τη νόστιμη μπεσαμέλ τις πατάτες και το μπέικον.
  14. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα.
  15. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200ο για 15 λεπτά.
  16. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε να χλιαρέψει, κόβετε το φαγητό σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε στα πιάτα.

Το συνοδεύετε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.