ΥΛΙΚΑ 2 μπαρμπούνια (περίπου 250 γρ το καθένα) 5 κ.σ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 μικρό κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο 400 γρ ντομάτα, ψιλοκομμένη μια χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο αλάτι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για καρύκευμα μακαρόνια σπαγγέτι, μαγειρεμένα | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Καθαρίζουμε τα ψάρια, αφαιρώντας τα λέπια με ένα μικρό μαχαίρι. Προσπαθούμε να μην τα γδάρουμε έντονα, καθώς τα μπαρμπούνια έχουν πολύ λεπτή σάρκα και ενδέχεται να τα καταστρέψουμε.
- Μόλις καθαρίσουμε τα ψάρια, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό τους, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα ψάρια και προσθέτουμε το Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία για να το ζεστάνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το ελαιόλαδο κάψει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αμέσως μετά το σκόρδο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο. Τα αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ή μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
- Προσθέτουμε μισή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά για 30-40 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα για να πάρουν μία βράση.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, όχι πάρα πολύ, γιατί αργότερα που θα δοκιμάσουμε τη σάλτσα, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον.
- Πασπαλίζουμε και με το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά.
- Εάν η σάλτσα έχει πιει το νερό της, προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, καθώς η σάλτσα μας θα πρέπει να είναι ελαφρώς αραιή, γιατί αργότερα θα πρέπει να καλύψει τα ψάρια μας.
- Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα ψάρια, αλλά πριν από αυτό, δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε αν χρειάζεται αλάτι.
- Αφού προσθέσουμε τα μπαρμπούνια, τα οποία έχει καλύψει η σάλτσα, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, χωρίς να γυρίσουμε από την άλλη πλευρά τα ψάρια, καθώς είναι πολύ “εύθραυστα”. Μπορούμε απλά να κουνήσουμε ελαφρώς το τηγάνι.
- Αφήνουμε τα ψάρια να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά και είναι έτοιμα.
- Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε τα μαγειρεμένα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα σε ένα πιάτο, τοποθετούμε από πάνω τα κοκκινιστά μπαρμπούνια και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Η συνταγή βρίσκεται και στο site του Δημήτρη Σκαρμούτσου. |