ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση 5 περίπου μήλα πράσινα (1 κιλό και 200 γρ) 2 κ.γ. χυμός λεμονιού 3 κ.σ. Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος 2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη 1/4 φλ ζάχαρη 1/4 φλ ΤΟΠ μηλόξιδοΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 1 πακέτο ξηρή μαγιά άμεσης δράσης (2 1/4 κ.γ.) 3 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/3 φλ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη 1/2 φλ. γάλα πλήρες 2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα 1/3 φλ. Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος φυτικό λάδι, για τηγάνισμαΥΛΙΚΑ Για το γλάσο 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη 3-4 κ.σ. γάλα 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Για τη γέμιση: Kαθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα σπόρια και τα κόβουμε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού σε παγωμένο νερό και βυθίζουμε τα μήλα για να μη μαυρίσουν.
- Τα πιέζουμε με μια λαδόκολλα από πάνω, ώστε να μην έρθουν στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε στην άκρη ή βάζουμε στο ψυγείο έως 24 ώρες.
- Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά, 3 φλ αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και χτυπάμε.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το γάλα και μετά τα αυγά. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-4 λεπτά.
- Όσο χτυπάμε τη ζύμη, προσθέτουμε το Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος, 1 κ.σ. τη φορά. Αν η ζύμη ξεκολλάει από το μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/4 φλ αλεύρι , 1 κ.σ. τη φορά. Χτυπάμε να δέσει πριν προσθέσουμε και το επόμενο κομμάτι βούτυρο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 2 ώρες.
- Για τη γέμιση: Όσο φουσκώνει η ζύμη, ζεσταίνουμε το βούτυρο της γέμισης σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Σουρώνουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε το ΤΟΠ μηλόξιδο και συνεχίζουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για τα μηλοπιτάκια: Βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα ορθογώνιο περίπου 1,50 εκ πάχους. Απλώνουμε τα 3/4 των μήλων πάνω στη ζύμη και τη ρολάρουμε σε ένα μακρύ σωλήνα.
- Γυρίζουμε τη ζύμη κάθετα προς το μέρος μας και απλώνουμε τα υπόλοιπα μήλα.
- Τη ρολάρουμε, αφού την πιέσουμε ελαφρά, σαν ένα σαλιγκάρι.
- Με τον πλάστη απλώνουμε τη ζύμη με τα μήλα σε ένα ορθογώνιο περίπου 1,50 εκ.
- Όσα μήλα ξεφύγουν τα ξαναβάζουμε μέσα στη ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα περίπου 6,5 εκ., ώστε να φτιάξουμε 12 μηλοπιτάκια.
- Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τα μηλοπιτάκια σε αυτό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Για το γλάσο: Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.
- Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη. Αν αρχίσει να σκληραίνει, ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα.
- Για τα μηλοπιτάκια: Ζεσταίνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ενώ απλώνουμε χαρτιά κουζίνας σε μία σχάρα.
- Βάζουμε μέσα στο ζεστό λάδι 3-4 πιτάκια. Τηγανίζουμε από μια μεριά για 30-60 δευτερόλεπτα μέχρι να ροδίσουν και γυρνάμε από την άλλη για 30-60 δευτερόλεπτα και πάλι.
- Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε στο χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε με όλα τα πιτάκια.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απλώνουμε το γλάσο. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή βρίσκεται δημοσιευμένη και στο site του Δημήτρη Σκαρμούτσου. |