ΥΛΙΚΑ 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτα 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και τον χυμό του) ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδι για πασπάλισμαΥΛΙΚΑ 1 φλούδα πορτοκάλι 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό 1 ξυλαράκι κανέλα | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Χτυπάμε στο μίξερ το Χωριό Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτα με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά.
- Όταν ασπρίσει το μίγμα, ρίχνουμε το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέϊκιν πάουντερ, το ξύσμα και την κανέλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και δουλεύοντας με το χέρι προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι (τα οποία έχουμε πρώτα ανακατέψει).
- Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη.
- Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα.
- Ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια και τα πλάθουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε τα καρύδια με τη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα, τρυπάμε το καθένα 3 φορές με πιρούνι και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου.
- Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα: το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μέλι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Τέλος, όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
|