ΥΛΙΚΑ Για τον κιμά 500 gr. κιμά 1 κρεμμύδι ξερό 2 σκελίδες σκόρδο 50 ml. κονιάκ 2 κουταλιές Χωριό βούτυρο Κερκύρας ή Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος 1 κουταλιά της σούπα πελτές τομάτας 1 ξυλάκι κανέλας 4 κόκκους μπαχάρι ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο Αλάτι ΠιπέριΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση 500 gr. μακαρόνια για παστίτσιο 1 ασπράδι αυγού 1 κουταλάκι του γλυκού Χωριό βούτυρο Κερκύρας ή Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος 200 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο ή Χωριό Γραβιέρα Ώριμη τριμμένηΥΛΙΚΑ Για την πίτα 1000 ml. γάλα 1 κρόκο αυγού ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 500 gr φύλλο κρούστας Χωριό Βούτυρο Κερκύρας ή Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος, για την επάλειψη | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί, σε δυνατή φωτιά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ αραιωμένο, την ζάχαρη και όσο αλάτι χρειαστεί.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, τον κιμά, το ασπράδι του αυγού και την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι ή την γραβιέρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί.
- Παίρνουμε δύο φύλλα, τα οποία αλείφουμε ανάμεσα με βούτυρο.
- Γεμίζουμε κατά μήκος με μια καλή ποσότητα από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και τοποθετούμε στο ταψί.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Χτυπάμε ελαφρά το γάλα με τον κρόκο, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και αλάτι.
- Περιχύνουμε τα φύλλα και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει η πίτα.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
|