TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Το τι τρώνε τα παιδιά μας, πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά. Η τροφή τους σχετίζεται τόσο με την υγεία τους όσο και με την σωστή τους ανάπτυξη. Επηρεάζει όμως και διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσουν στο μέλλον και αυτό ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό. Η σωστή διατροφή δεν αφορά μόνο στο τι τρώνε εκτός σπιτιού (πχ καντίνα σχολείου), αλλά και εντός σπιτιού. Και φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας.
Το παιδί δύσκολα θα πειστεί να εγκαταλείψει τα κουλουράκια σοκολάτας για ένα γιαούρτι, ή το κρουασάν για φυσικό χυμό φρούτων και ακόμη δυσκολότερα θα πειθαρχήσει σε ένα σωστό πρωινό, όταν την ίδια στιγμή βλέπει τους γονείς του να ξεκινούν τη μέρα τους μόνο με ένα καφέ. Οι πρώτοι που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συμβουλές για υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι οι γονείς. Στη συνέχεια η συζήτηση, η πειθώ, αλλά και η μίμηση που χαρακτηρίζει τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε σωστούς τρόπους διατροφής, οι οποίοι σταδιακά θα γίνουν τρόπος ζωής.
Τι να κάνουμε για να τρώει σωστά το παιδί είτε ψωνίζει από το κυλικείο είτε όχι…
Καταρτίστε εβδομαδιαίο μενού!.
Προγραμματίστε καλύτερα τη διατροφή του παιδιού αλλά και τη δική σας. Φροντίστε ώστε μέσα στην εβδομάδα το παιδί να παίρνει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του συστατικά, καταρτίζοντας ιδανικά ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Όσο και αν αυτό μπορεί να φανεί χρονοβόρο ειδικά σε σκληρά εργαζόμενους γονείς, στην πραγματικότητα θα σας γλιτώσει από το καθημερινό άγχος του «τι να μαγειρέψω σήμερα», ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει τις βάσεις για τη σωστή διατροφή του παιδιού. Εναλλαγή φαγητών, ελαφρύ μαγείρεμα, τροφές που δίνουν δύναμη, ενέργεια και συμβάλλουν στην ανάπτυξη (πχ δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, τυρί, κρέας, γάλα, ψάρι, όσπρια), θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της εβδομαδιαίας διατροφής του.
Μην αφήνετε το παιδί να φεύγει νηστικό από το σπίτι το πρωί.
Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Αν και το πρωινό μπορεί να φαντάζει ότι χρειάζεται κάποια ώρα προετοιμασίας, η οποία δεν υπάρχει το πρωί πριν το σχολείο, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστος ο χρόνος που απαιτείται για ένα καλό πρωινό. Εάν, όμως, και πάλι ο χρόνος που μεσολαβεί από το ξύπνημα του παιδιού μέχρι να πάει στο σχολείο είναι περιορισμένος, αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη οργάνωση και όχι παράλειψη του πρωινού γεύματος. Η προετοιμασία της σχολικής τσάντας και των ρούχων του παιδιού το προηγούμενο βράδυ για παράδειγμα γλιτώνει αρκετό από το χρόνο που έχει στη διάθεσή του το παιδί το πρωί.
Ας κάνουμε πιο υγιεινά τα γεύματα του παιδιού στο σχολείο.
Προτιμάτε να παίρνει φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή φρούτων, σάντουιτς, αραβικής πίτας, σπιτικής πίτας, σπιτικού κέικ, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.α.
Φροντίστε να παίρνει τουλάχιστον 2 – 3 μικρά γεύματα στο σχολείο, τα οποία θα τρώει σε ξεχωριστά διαλείμματα και όχι μια και έξω. Λίγο δύσκολο να το παρακολουθούμε αυτό βέβαια, θέλει εμπιστοσύνη στο παιδί και ίσως συζήτηση με δάσκαλο/ δασκάλα.
Προτιμήστε να παίρνει μαζί του φρέσκο φρούτο αντί για συσκευασμένο χυμό.