ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

s

Το Χωριό μας λύνει τις απορίες για τα προϊόντα Χωριό Ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία, Χωριό Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές και Χωριό Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. 


1. Τι είναι το ραφινέ Ελαιόλαδο;

Το ραφινέ ελαιόλαδο είναι ένα εξευγενισμένο ελαιόλαδο, άχρωμο, ουδέτερο σε γεύση και άρωμα και χωρίς οξύτητα. To ραφινέ ελαιόλαδο δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

2. Τι είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο;

Παρθένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, έχει καλή γεύση και άρωμα και οξύτητα έως 2%. Η ΜΙΝΕΡΒΑ δεν διαθέτει στην αγορά παρθένα ελαιόλαδα.

3. Τι είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο;

Είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, εκτός από την έκθλιψη του καρπού και το φιλτράρισμα. Έχει πλούσια γεύση, έντονο φρουτώδες άρωμα και οξύτητα κάτω του 0,8%.

Τα παρθένα ελαιόλαδα που η ΜΙΝΕΡΒΑ διαθέτει στην αγορά είναι μόνο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (Χωριό Ορεινές περιοχές, Χωριό Κορωνέικη ποικιλία, Χωριό Π.Ο.Π. Καλαμάτας, Χωριό Εξαιρετικό Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδο).

4. Τι είναι το βιολογικό ελαιόλαδο;

Το βιολογικό ελαιόλαδο παράγεται από ελαιώνες στους οποίους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Το Χωριό από τη Μινέρβα παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικό.

5. Από ποιες ποικιλίες παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Ορεινές Περιοχές;

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Ορεινές Περιοχές παράγεται από ποικιλίες όπως η Κορωνέικη, μανάκι και ψιλοελιά.

6. Τι είναι το ελαιόλαδο Χωριό Κορωνέϊκη Ποικιλία;

Το Χωριό Ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παρασκευάζεται από μία και μόνο ποικιλία ελιάς, την Κορωνέικη.

7. Τι είναι η Κορωνέϊκη;

Η Κορωνέικη είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες λαδολιάς της Ελλάδος. Το λάδι της έχει έντονο το άρωμα του φρέσκου καρπού και η γεύση του είναι πλούσια και ξεχωριστή. Το Κορωνέικο λάδι είναι πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Η Κορωνέικη ποικιλία καλλιεργείται κατά βάση στην περιοχή της Μεσσηνίας.

8. Ποιο ελαιόλαδο να προτιμήσω;

Όλες οι ποικιλίες ελαιολάδου Χωριό είναι ποιοτικά εξέχουσες.

Το Χωριό Κορωνέικη Ποικιλία ξεχωρίζει για το πλούσια άρωμά του και την πιπεράτη γεύση του.
Το παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Ορεινές Περιοχές διακρίνεται για την έντονη και πλούσια γεύση του.
Το Χωριό Π.Ο.Π. Καλαμάτας είναι ελαιόλαδο προστατευόμενης προέλευσης με φρουτώδη γεύση και λαμπερό χρώμα.
Το Χωριό Εξαιρετικό Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιώνες οι οποίοι καλλιεργούνται με παραδοσιακές μεθόδους στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

9. Από ποιες περιοχές προέρχονται οι ποικιλίες ελαιολάδου Χωριό;

Το Χωριό για την παραγωγή των προϊόντων του ελαιολάδου χρησιμοποιεί κυρίως ποικιλίες ελαιοκάρπων από την Πελοπόννησο και από επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης.

10. Ποιες είναι οι περιοχές της Ελλάδας που βγάζουν καλό ελαιόλαδο;

Η ποιότητα της ελιάς και κατά συνέπεια του ελαιόλαδου εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η ελιά θέλει ήπιες κλιματολογικές συνθήκες δηλαδή ο χειμώνας να μην έχει παγωνιές και το καλοκαίρι να μην έχει πολύ ζέστη και ξηρασία. Χρειάζεται βροχόπτωση ή πότισμα στην περίπτωση που υπάρξει ξηρασία. Οι συνθήκες αυτές απαντώνται συνήθως στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή Κρήτη, Πελοπόννησο.

11. Ποιες είναι οι καλές ποικιλίες ελιάς για ελαιόλαδο;

Είναι γνωστό ότι δεν κάνουν όλες οι ποικιλίες ελιάς καλό λάδι. Για παράδειγμα, οι ελιές Καλαμών ενώ είναι πεντανόστιμες όταν τις τρώμε, δεν κάνουν καλό λάδι.

Οι πιο κατάλληλες ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου είναι η Κορωνέικη, η Αθηνολιά και η Μανάκι. Τις ποικιλίες αυτές μπορεί να τις συναντήσετε και με διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας.

12. Πώς καταλαβαίνουμε την ποιότητα ενός Ελαιολάδου και κρίνουμε ότι είναι καλό;

Ως καταναλωτής, μπορεί κανείς να εξηγήσει την ποιότητα του ελαιολάδου από τη γεύση, το άρωμα και την οξύτητά του. Εμείς στο Χωριό διαθέτουμε αναλυτικά εργαστήρια για να ελέγχουμε την ποιότητα και την φρεσκάδα των ελαιολάδων μας.

13. Γιατί τα Ελαιόλαδα έχουν διαφορετικό χρώμα;

Το διαφορετικό χρώμα που έχουν μεταξύ τους οι ποικιλίες ελαιολάδου οφείλεται στους διαφορετικούς τύπους ελαιοκάρπων από τους οποίους παράγονται.

14. Πώς διατηρείται αναλλοίωτο το ελαιόλαδο;

Για να διατηρηθεί το ελαιόλαδο αναλλοίωτο πρέπει να διατηρείται σε μέρος που είναι σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται κατά προτίμηση πριν από την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε παρ’ όλα αυτά να καταλάβετε αν έχει χαλάσει ή όχι το ελαιόλαδο δοκιμάζοντάς το και αν σας ικανοποιεί η γεύση και το άρωμά του μπορείτε να εξακολουθήσετε να το χρησιμοποιείτε.

15. Πόσο καιρό διατηρεί το ελαιόλαδο τις βιταμίνες του;

Το συσκευασμένο ελαιόλαδο διατηρεί τις βιταμίνες του μέχρι την ημερομηνία λήξης και εφ’ όσον έχει διατηρηθεί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

16. Ποιο είναι το σωστότερο σκεύος για να διατηρώ σωστά το ελαιόλαδό μου;

Για την καλύτερη διατήρησή του, το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε α)πλαστικό δοχείο εφ’ όσον είναι P.E.T., όπου έρευνες έχουν δείξει ότι είναι κατάλληλο για αποθήκευση ελαιολάδου, β) σε γυάλινο δοχείο και γ) σε τενεκέ. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται επίσης και σε κιούπι, εφ’ όσον είναι αεροστεγώς κλεισμένο, ώστε να μην ταγκίσει.

17. Πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα;

Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα το ίδιο ελαιόλαδο πάνω από 2 φορές. Το ίδιο ισχύει και για τα σπορέλαια.

18. Να εμπιστευτώ το χύμα ελαιόλαδο;

Το χύμα ελαιόλαδο είναι πολύ καλό λάδι και μπορείτε να το αγοράζετε, αρκεί να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε το άτομο που σας το προμηθεύει, γιατί έχουν σημειωθεί και περιστατικά νοθείας. Το Χωριό από τη Μινέρβα φροντίζει γι’ αυτούς που δεν μπορούν να προμηθευτούν από γνωστό τους άτομο χύμα ελαιόλαδο καθώς διαθέτει στην αγορά αγνά και ποιοτικά ελεγμένα ελαιόλαδα σε διάφορες ποικιλίες.

19. Πότε αρχίζει η ελαιοπαραγωγική περίοδος και παίρνουμε φρέσκο λάδι;

Η συγκομιδή (δηλαδή το μάζεμα) της ελιάς ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει συνήθως τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν και περιοχές που η παραγωγή ελαιολάδου τελειώνει το Μάρτιο. Άρα το φρέσκο λάδι διατίθεται συνήθως από Ιανουάριο και μετά.

20. Ποια τα οφέλη του ελαιολάδου στον οργανισμό μας;

Το λάδι ελιάς λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, έχει αποδειχθεί σε κλινικές έρευνες ότι συμβάλει στην πρόληψη και προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει κατά 50% λιγότερο τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο. Ακόμα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος όπως το συκώτι και η χολή, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνει την καλή χοληστερίνη ενώ μειώνει την κακή. Τέλος, επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.

21. Τι είναι οι Πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθάνε τον οργανισμό να μην “σκουριάζει”. Το ελαιόλαδο περιέχει από τη φύση του πολυφαινόλες καθώς και πολλά στοιχεία και βιταμίνες που προστατεύουν το δέρμα, βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερα φροντίζουν τον οργανισμό μας. Τα Ελαιόλαδα Χωριό είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνες κι έτσι αποτελούν βασικό παράγοντα στη σωστή διατροφή της οικογένειας.

22. Τι είναι το ψυχρής έκθλιψης ή αλλιώς το άθερμο ελαιόλαδο;

Το άθερμο ελαιόλαδο ή αλλιώς ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης είναι το παρθένο ελαιόλαδο που παραλαμβάνεται από την έκθλιψη της ελιάς χωρίς να επιτρέπεται η θέρμανση του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο.

23. Τι είναι το θόλωμα; (όταν δηλαδή το λάδι έχει άσπρα αιωρήματα ή άσπρο κατακάθι)

Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι διαυγές και λαμπερό. Θόλωση στο λάδι ελιάς παρουσιάζεται από 2 κυρίως αιτίες:

α) Αν διατηρούμε το ελαιόλαδο σε μέρος με χαμηλή θερμοκρασία πχ ψυγείο ή κρύο σημείο του σπιτιού μας τον χειμώνα, τότε κάποια συστατικά του παγώνουν και έτσι το λάδι γίνεται θολό. Αν του αλλάξουμε θέση και το βάλουμε σε κάποιο μέρος του σπιτιού μας με κανονική θερμοκρασία , τα συστατικά αυτά θα ξεπαγώσουν και τότε το ελαιόλαδο θα ξεθολώσει. Η διαδικασία της αποθόλωσης ωστόσο παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο γεγονός που οφείλετε στη φύση του ελαιολάδου.

β) Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά. Σε μερικά ελαιόλαδα τα συστατικά αυτά είναι λίγο περισσότερα από ότι συνήθως και τα λάδια αυτά είναι θολά ακόμα κι αν διατηρούνται σε ζεστό μέρος.

Και στις 2 αυτές περιπτώσεις η χρήση του ελαιόλαδου είναι ασφαλής.

24. Το ελαιόλαδο ‘πικρίζει’;

Το ελαιόλαδο όταν είναι φρέσκο (αγγουρέλαιο) στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αρκετά πιο πικρή γεύση. Η ένταση της πικράδας διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία ελιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κορωνέικη Ποικιλία έχει έντονη την πικρή γεύση ιδιαίτερα την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου όπου το ελαιόλαδο είναι φρέσκο.

25. Γιατί μερικές φορές η ίδια μάρκα ελαιόλαδου έχει διαφορετική γεύση;

Μερικές φορές το ελαιόλαδο μπορεί να έχει πιο «έντονη» γεύση, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό του πολύ φρέσκου ελαιολάδου (με μια αίσθηση «καψίματος» στο λαιμό). Ας μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο συνεχίζει να ωριμάζει ακόμα και μέσα στη συσκευασία του, οπότε παράλληλα αλλάζει και η γεύση του.

26. Τι είναι η μούργα;

Μούργα είναι το κατακάθι στο λάδι ελιάς που αποτελείται από νερό και υπολείμματα της σάρκας της ελιάς που δεν διαχωρίστηκαν στο ελαιοτριβείο. Αυτό το κατακάθι πρέπει να το αφαιρέσουμε από το ελαιόλαδο για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμά του.

Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από το ελαιόλαδο, αφήνουμε το λάδι σε ηρεμία για αρκετές ώρες ώστε να κατακάτσει η μούργα και μετά το φιλτράρουμε με απορροφητικό χαρτί, αδειάζοντάς το από το δοχείο του σε ένα άλλο.

27. Τι σημαίνει οξειδωμένο ελαιόλαδο;

Η οξείδωση, λέγεται αλλιώς και τάγγισμα, γίνεται όταν το ελαιόλαδο έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Τα προϊόντα οξείδωσης έχουν δυσάρεστη γεύση και οσμή, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα των λιπαρών και ειδικότερα μειώνεται η θρεπτική τους αξία (απώλεια λιποδιαλυτών βιταμινών). Το ελαιόλαδο είναι φυσικός οργανισμός. Η οξείδωση είναι μια φυσική διαδικασία. Η οξύτητα στο λάδι σημαίνει το ποσοστό του ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 ml. Ελαιόλαδα με μεγάλη οξύτητα δηλαδή πάνω από 2%, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.

28. Τι εννοούμε με τον όρο «νοθευμένο» ελαιόλαδο;

Νοθευμένο είναι το ελαιόλαδο το οποίο έχει προσμιχθεί με σπορέλαιο, πυρηνέλαιο, ή νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις, η νοθεία έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου και σίγουρα την οικονομική εξαπάτηση του καταναλωτή. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, όπως η νοθεία με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας.

29. Επιτρέπεται η διακίνηση χύμα ελαιολάδου;

Η πώληση του χύμα ελαιολάδου στον καταναλωτή απαγορεύεται βάσει Αγορανομικής Διάταξης (14/98) από το 1998. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από τον οποιονδήποτε (π.χ. λιοτρίβι, πλανόδιο, έμπορο, φίλο/γνωστό) πλήν του παραγωγού και μόνο με την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

30. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το Χωριό από την Μινέρβα δεν έχει νοθευμένα λάδια;

Τα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων Χωριό από τη Μινέρβα ελέγχονται περιοδικά από τον ΕΦΕΤ, που είναι ο επίσημος ελεγκτικός φορέας τροφίμων.

Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και η ίδια την ποιότητα του ελαιολάδου που αγοράζει, αφού διαθέτει εργαστήριο ελέγχου ποιότητας, το οποίο κατέχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

31. Το ελαιόλαδο έχει συντηρητικά;

Όχι, το ελαιόλαδο δεν έχει συντηρητικά. Έχει χρόνο ζωής από 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσής του. Για να διατηρείτε την καλή ποιότητα του ελαιολάδου ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι ή στο δοχείο και το αποθηκεύετε σε σκοτεινό, ξηρό μέρος με θερμοκρασία 10-18 βαθμούς Κελσίου.

32. Το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ από τα υπόλοιπα σπορέλαια; Έχει περισσότερες θερμίδες;

Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα άλλα σπορέλαια που κυκλοφορούν (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) . Η διαφορά έγκειται στο «σώμα», δηλαδή στη γεμάτη γεύση που έχει το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο που ορισμένες φορές είναι πολύ δριμύ και αισθητό στο λαιμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σπορέλαια που έχουν πιο «επίπεδη» γεύση.