ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ

Καθαρά Δευτέρα στο Χωριό

Το τριήμερο της Αποκριάς έφτασε, μασκαράδες τρέχουν στους δρόμους, χαρτοπόλεμος και σερπαντίνες κολλούν στα μαλλιά και σε όλη τη χώρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους.

Η κορύφωση έρχεται με την Καθαρά Δευτέρα, όταν ο ουρανός γεμίζει με χαρταετούς και στην ύπαιθρο στήνονται αυτοσχέδια γλέντια πάνω από μικρά και μεγάλα τραπεζομάντηλα στρωμένα στο γρασίδι.

Τα Κούλουμα προετοιμαζόμαστε για την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, κι έτσι αυτή την ημέρα, εκτός από το πέταγμα του χαρταετού, πολλά έθιμα γιορτάζονται σε κάθε γωνιά του τόπου μας – κάθε ένα όμως περιλαμβάνει πλούσιο φαγοπότι.

Αν πάμε στη Θήβα θα παρακολουθήσουμε τον βλάχικο γάμο, στη Μεθώνη θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος, στη Νάξο, το Ρέθυμνο, τη Σκύρο οι γιορτές κρατούν όλη μέρα, οι ντόπιοι φορούν παραδοσιακές στολές και χορεύουν, όλοι τρώνε λαγάνα, ελιές, χαλβά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά και πίνουν μέχρι το βράδυ, όταν τα αερόστατα γεμίζουν τον βραδινό ουρανό.

Όπου κι αν βρεθούμε την Καθαρά Δευτέρα, θα στρώσουμε το γεύμα μας στο χώμα, θα κρατήσουμε ψηλά τον χαρταετό και θα απολαύσουμε την ημέρα με την καρδιά μας!

δείτε επίσης