TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Η αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες. Κυριότερο συστατικό που θα πρέπει να μειωθεί η πρόσληψή του είναι το κορεσμένο λίπος και η διατροφική χοληστερίνη, με παράλληλα αύξηση συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά. Στην πράξη:
Μειώστε την πρόσληψη σε:
Λιπαρά κόκκινα κρέατα (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι)
Παχιά Αλλαντικά (π.χ. μπέικον, σαλάμι αέρος)
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά (πλήρες γάλα και γιαούρτι)
Λιπαρά τυριά ( πχ γραβιέρα, παρμεζάνα)
Βούτυρο ( μπορεί να αντικατασταθεί από μαργαρίνη), σως, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος.
Γλυκά (που περιέχουν σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος)
Σφολιάτες (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες)
Συκώτι και εντόσθια
Θαλασσινά (γαρίδες κλπ)
Αυγά
Αυξήστε την πρόσληψη σε:
Φρούτα
Λαχανικά
Προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, παξιμάδι, ζυμαρικά, δημητριακά)
Δημητριακά όπως η βρώμη και το κριθάρι
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ | ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ |
Μοσχάρι χοιρινό, αρνί, κατσίκι | Λιπαρά ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι |
Αλλαντικά (μπέικον, σαλάμι αέρος) | Αλλαντικά κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή με λιγότερα λιπαρά |
Παχιά τυριά | Χαμηλά σε λιπαρά τυριά |
Πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι | Ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι |
Ζωικό βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος | Ελαιόλαδο, λειτουργικές φυτικές μαργαρίνες, light κρέμα γάλακτος |
Γλυκά με κρέμα γάλακτος, σαντιγί και σοκολάτα γάλακτος | Γλυκά κουταλιού, παστέλι, σοκ |
Κατάχρηση αλκοόλ | Κόκκινο κρασί (1 – 2 ποτήρια την ημέρα), μπίρα (1 μικρό ποτήρι) |