6 ΜΑΙΟΥ, 2013

Υψηλή χοληστερίνη: Νόσημα συνήθως γένους αρσενικού

Η αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες. Κυριότερο συστατικό που θα πρέπει να μειωθεί η πρόσληψή του είναι το κορεσμένο λίπος και η διατροφική χοληστερίνη, με παράλληλα αύξηση συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά. Στην πράξη:

Μειώστε την πρόσληψη σε:

Λιπαρά κόκκινα κρέατα (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι)

Παχιά Αλλαντικά (π.χ. μπέικον, σαλάμι αέρος)

Γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά (πλήρες γάλα και γιαούρτι)

Λιπαρά τυριά ( πχ γραβιέρα, παρμεζάνα)

Βούτυρο ( μπορεί να αντικατασταθεί από μαργαρίνη), σως, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος.

Γλυκά (που περιέχουν σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος)

Σφολιάτες (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες)

Συκώτι και εντόσθια

Θαλασσινά (γαρίδες κλπ)

Αυγά

Αυξήστε την πρόσληψη σε: 

Φρούτα

Λαχανικά

Προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, παξιμάδι, ζυμαρικά, δημητριακά)

Δημητριακά όπως η βρώμη και το κριθάρι

 ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ
 Μοσχάρι χοιρινό, αρνί, κατσίκι Λιπαρά ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι
 Αλλαντικά (μπέικον, σαλάμι αέρος) Αλλαντικά κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή με λιγότερα λιπαρά
 Παχιά τυριά Χαμηλά σε λιπαρά τυριά
 Πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι Ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι
 Ζωικό βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος Ελαιόλαδο, λειτουργικές φυτικές μαργαρίνες, light κρέμα γάλακτος
 Γλυκά με κρέμα γάλακτος, σαντιγί και σοκολάτα γάλακτος Γλυκά κουταλιού, παστέλι, σοκ
 Κατάχρηση αλκοόλ Κόκκινο κρασί (1 – 2 ποτήρια την ημέρα), μπίρα (1 μικρό ποτήρι)

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.