TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μετά από μια βόλτα στα ορεινά μέρη του τόπου μας, εκεί που φυτρώνουν πολλές καστανιές και τα χωριά παίρνουν το όνομά τους από αυτές, μας ήρθε η όρεξη για κάστανα ψητά και βραστά.
Μπορούν να μπουν σε κέικ, ενώ η κρέμα τους μπορεί να αποτελέσει βασικό υλικό για τούρτες και γλυκά. Σε εμάς αρέσουν και απλά βρασμένα, με λίγη σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος δίπλα, για ένα σνακ που θα χαρίσει θαλπωρή τα κρύα απογεύματα του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Το κάστανο αποτελεί υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν καλό και ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά!
Πότε τα βρίσκουμε
Το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Θρεπτικά συστατικά
- Πρωτεΐνες
- Υδατάνθρακες
- Αντιοξειδωτικά
- Βιταμίνη C
- Σίδηρο
- Ασβέστιο
- Κάλιο
- Φώσφορο
- Φυτικές ίνες
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β
- Φυλλικό οξύ
Μας κάνουν καλό
- Βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα
- Δίνουν ενέργεια
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
- Αποτοξινώνουν τον οργανισμό
- Ενδυναμώνουν την κυκλοφορία του αίματος
Tips
- Για να βράσουμε κάστανα, τα χαράζουμε πρώτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σταυρωτά και τα βάζουμε σε νερό που βράζει για είκοσι λεπτά. Θα καθαρίζονται και πιο εύκολα.
- Για να ψήσουμε κάστανα, τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σταυρωτά και τα ψήνουμε στο τζάκι ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Γρήγορο γεύμα με κάστανα
Για κάστανα ψητά στο φούρνο: Μουλιάζουμε τα κάστανα για τριάντα λεπτά και τα χαράζουμε σταυρωτά. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για είκοσι λεπτά. Συνοδεύουμε με κρέμα σοκολάτας ή φουντουκιού.