2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2014

Κουζίνα πάντα καθαρή με 10+1 τρόπους

Πόσο χρόνο περνάμε στην κουζίνα; Αφού ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας καθημερινά αναλώνεται στην πολυαγαπημένη μας κουζίνα, ας δούμε πώς μπορούμε να την κρατάμε πάντοτε καθαρή ενώ μαγειρεύουμε!

«Η κουζίνα μου είναι το βασίλειό μου», λένε πολλοί, και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού εκεί συμβαίνουν όλα τα σημαντικά του σπιτικού. Ζύμες απλώνονται στους πάγκους εργασίας, μίξερ μπλοκάρουν τους υπόλοιπους ήχους του σπιτιού, σκεύη και φλούδες λαχανικών διακοσμούν το νεροχύτη και, τέλος, τα ωραιότερα αρώματα του κόσμου ξεχύνονται στα δωμάτια και στις γειτονιές από τους φούρνους και τις ψηστιέρες.

Τι γίνεται όμως με την ακαταστασία που προκύπτει από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική; Η λύση είναι η καλή οργάνωση – για να μπορούμε να απολαμβάνουμε λαχταριστά γεύματα ξεκούραστα και κεφάτα, χωρίς να σκεφτόμαστε το καθάρισμα της κουζίνας όταν σηκωθούμε από το τραπέζι.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μην λερώνουμε την κουζίνα όσο μαγειρεύουμε και θα μας εξοικονομήσουν χρόνο.

1. Συμμαζεύουμε πριν ξεκινήσουμε

Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε έχοντας πλύνει τα πιάτα και το νεροχύτη κι έχοντας μαζέψει τα στεγνά από την πιατοθήκη (ή το πλυντήριο πιάτων). Έτσι, κάνουμε χώρο και είναι πιο εύκολο να καθαρίσουμε κατά τη διάρκεια.

2. Υλικά

Οργανώνουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε – μετράμε τη ζάχαρη από πριν πχ, και βάζουμε τις συσκευασίες αμέσως πίσω στη θέση τους.

3. Κάδος και σακούλες

Χρησιμοποιούμε έναν κάδο για τα υπολείμματα και τις φλούδες λαχανικών κοντά στον πάγκο εργασίας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μια παλιά εφημερίδα ή η σακούλα που είχαμε τα λαχανικά μπορεί να συγκεντρώσει τις φλούδες ενώ τα καθαρίζουμε και έπειτα να τη σηκώσουμε και να τα πετάξουμε όλα μαζί.

4. Σουπλά

Όταν καθαρίζουμε λαχανικά ή μυρωδικά, πάνω στην επιφάνεια κοπής εφαρμόζουμε ένα πλαστικό σουπλά, ώστε όταν έρθει η ώρα να τα προσθέσουμε στο φαγητό το διπλώνουμε και ρίχνουμε όλα τα συστατικά στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, χωρίς να πέσει έξω κανένα (όπως συνηθίζεται όταν τα ρίχνουμε κατευθείαν από την επιφάνεια κοπής).

5. Όχι στο πάτωμα!

Μαζεύουμε αμέσως ό,τι πέσει στο πάτωμα. Ένα μακαρόνι που κύλισε κάτω από τον πάγκο, μια φλούδα που έπεσε δίπλα από το χαλί.

6. Σαπουνόνερο

Έχουμε ένα μπολάκι με ζεστό σαπουνόνερο στο νεροχύτη και με αυτό μπορούμε να βουτάμε το σφουγγάρι και να καθαρίζουμε άμεσα το λάδι ή τη σάλτσα που πετάγεται από την κατσαρόλα, καθώς και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε (κουτάλες, σπάτουλες, μαχαίρια, κλπ).

7. Με μία κουτάλα

Χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι/κουτάλα κλπ. για ανακάτεμα της σάλτσας, της σούπας, για το τσιγάρισμα των λαχανικών πχ, ξεπλένοντάς το αμέσως με νερό και ακουμπώντας το στον πάγκο.

8. Ενδιάμεσος χρόνος

Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που απαιτείται για να ψηθεί το κέικ ή να γίνει το φαγητό στην κατσαρόλα, πλένοντας τα σκεύη που δεν θα χρησιμοποιήσουμε και καθαρίζοντας λεκέδες κλπ.

9. Αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα

Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο στο ταψί της πίτας, κέικ, κλπ, ώστε να μην χρειάζονται τρίψιμο μετά το ψήσιμο.

10. Έτοιμα από χθες

Για ένα απαιτητικό γεύμα (κάτι που έχει πολλά υλικά ή πολλά βήματα), ετοιμάζουμε ένα μέρος του γεύματος από το προηγούμενο βράδυ και συνεχίζουμε την επομένη. Γλιτώνουμε καθάρισμα στην κουζίνα αλλά και πολύτιμο χρόνο.

11. Πριν το τραπέζι

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα και το φαγητό που δεν θα χρειαστούμε (ή τα περισσεύματα) σε τάπερ πριν καθίσουμε στο τραπέζι να φάμε, ξεπλένοντας ή και πλένοντας το σκεύος που μαγειρέψαμε. Τα λίπη θα αφαιρεθούν πιο εύκολα και θα απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό μας!
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.