ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ

Η διαχρονική αγάπη μας για τη γραβιέρα

Αν θέλαμε να μιλήσουμε για την ιστορία του τυριού, θα χρειαζόμασταν πολλές γραμμές και σελίδες – ευτυχώς όμως η γεύση της γραβιέρας είναι τόσο οικεία, και η ιστορία της στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη, που ανακηρύσσουμε εαυτούς αυτομάτως ειδικούς στο πολυαγαπημένο θέμα της γραβιέρας.

Στη χώρα μας έχουμε υπέροχη πανίδα, γύρω στα 6.000 είδη βοτάνων, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε μεριά του τόπου μας τα αιγοπρόβατα παράγουν διαφορετικό γάλα, άρα και διαφορετικά, ποικίλων γεύσεων, τυριά.

Θα απολαύσουμε το 100% της γραβιέρας, αν αναλογιστούμε τη μοναδική διαδικασία της φύσης και την τεχνική που χρησιμοποιείται σε κάθε τόπο από τους παραγωγούς, για τη δημιουργία της γραβιέρας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε κατανάλωση τυριού, με 23 κιλά ετήσιας κατανάλωσης ανά άτομο – ανάμεσα σε αυτά τα τυριά είναι και η αγαπημένη μας γραβιέρα, το πρώτο σε διασημότητα κίτρινο τυρί στη χώρα μας.

Η γραβιέρα ξεκινά την ιστορία της από τα παλιά χρόνια στη χώρα μας. Οι αρχαίοι Έλληνες προσέθεταν συνταγές κατασκευής τυριού ακόμα και στις τραγωδίες και τις κωμωδίες. Ο γνωστός Μυστράς πήρε το όνομά του από την μυζήθρα, και στην καθημερινότητα των μεγάλων αρχαίων πόλεων Αθήνας και Σπάρτης υπήρχε σταθερά το τυρί.

Η κάθε γραβιέρα έχει τη δική της γεύση, ανάλογα με την πανίδα της περιοχής όπου παράγεται και με τον χρόνο ωρίμανσής της. Το Χωριό δημιούργησε σειρά γραβιέρας με ποικιλία ωρίμανσης και τόπο καταγωγής το Επισκοπικό Ιωαννίνων. Έτσι έχουμε τη Γλυκιά Γραβιέρα, που ωριμάζει τουλάχιστον 5 μήνες και έχει ήπια και γλυκιά γεύση. Προχωρώντας στον χρόνο, συναντάμε την Ώριμη, με τουλάχιστον 7 μήνες ωρίμανσης και ελαφρώς πικάντικη γεύση, για να πάμε, τέλος, στην Γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης, με 12 μήνες ωρίμανση και μεστή, πικάντικη γεύση.

Για να νιώσουμε καλύτερα τη γεύση και την ωρίμανση της γραβιέρας, παραθέτουμε λαχταριστές συνταγές που θα απογειωθούν με γραβιέρα Χωριό

δείτε επίσης