13 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2013

Τα φασόλια πηγή υγείας για τον οργανισμό μας

Την τελευταία περίοδο παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων από τη μέση ελληνική οικογένεια. Επιλογές όπως για παράδειγμα η παραδοσιακή φασολάδα, μπορεί να είναι οικονομικές, αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Σε μια εποχή μάλιστα όπου ούτως ή άλλως το κρέας συστήνεται να καταναλώνεται όχι συχνότερα από 1 φορά κάθε 15 ημέρες, τα όσπρια και ειδικότερα τα φασόλια αποτελούν έναν άξιο αντικαταστάτη, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών. Τα φασόλια προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης του αίματος, αλλά και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα καλά δεν σταματούν εδώ! Τα φασόλια περιέχουν σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης Β1, η οποία ονομάζεται και θειαμίνη και παίζει ρόλο στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία. Σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, φασόλια πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.  Για όσους τα μαγειρεύουν, θα συμβουλεύαμε να μην προσθέτουν σόδα κατά το μούλιασμά τους, γιατί καταστρέφεται η βιταμίνη Β1. Καλό θα ήταν επίσης να μην αλλάζουμε το νερό που μούλιασαν, αλλά να μαγειρεύουμε τα φασόλια σε αυτό, γιατί εκεί βρίσκεται μια σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους. Αποφεύγοντας να τα ξεφλουδίσουμε, κερδίζουμε πολλά ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στο φλοιό τους. Τέλος, όπως για όλα τα φαγητά, συστήνουμε το λάδι να προσθέτεται προς το τέλος του μαγειρέματος, ή ακόμη και μετά το βράσιμο των φασολιών.

Εάν στο τραπέζι σας αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους μικρούς μας φίλους όταν το μενού έχει φασόλια, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αγαπήσει το παιδί σας τα όσπρια καθώς και τα απαραίτητα για τη διατροφή του φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.