29 ΜΑΙΟΥ, 2014

Tips για ένα σωστά οργανωμένο ψυγείο εκδρομής

Οργανώνουμε την εκδρομή μας και πλημμυρίζουμε με χαρά, αλλά έχουμε κολλήσει με την οργάνωση του φορητού ψυγείου – πώς θα το ετοιμάσουμε;

Στο πάρκο, στην εξοχή, στην παραλία, ακόμα και σε μια απλή βόλτα, ένα ψυγειάκι εκδρομής μας λύνει τα χέρια. Χωράει όλα τα φαγητά και τα εδέσματά μας, τα κρατάει δροσερά και είναι εκεί για να μας ξεδιψάσει και να κάνει τη βόλτα μας πιο άνετη και πιο γευστική!

Εάν ξεκινάμε για μεγάλο ταξίδι, καλύτερο θα ήταν να πάρουμε δύο φορητά ψυγεία, ένα για τα ποτά και ένα για τα φαγητά και τα συμπληρωματικά – παγωμένες σαλάτες, τυρί φέτα και γραβιέρα με το παξιμάδι, ντάκος, κλπ. Θα μαγειρέψουμε μερικές από αυτές τις  συνταγές για πικ νικ! Το ψυγείο που θα φιλοξενεί τα ποτά και τα αναψυκτικά θα ανοίγει συχνότερα, κι έτσι θα διαφεύγουν ποσότητες κρύου αέρα. Εάν είναι εφικτό, ένα τρίτο φορητό ψυγείο γεμάτο μόνο με πάγο αποτελεί μια καλή ιδέα, αφού θα μπορούμε να μοιράζουμε πάγο στα άλλα δύο όταν είναι απαραίτητο.

Την προηγούμενη, πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να πάρουμε μαζί μας, και τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων, για να αποτρέψουμε ζημιές και να κρατήσουμε τα τρόφιμά μας καθαρά. Γεμίζουμε με παγοσακούλες τα ψυγεία μας και όχι με σκέτο πάγο, για να αποτρέψουμε σκισίματα στο εσωτερικό του ψυγείου.

Φορητό ψυγείο ποτών και αναψυκτικών:

Έχουμε προηγουμένως παγώσει τα ποτά και τα αναψυκτικά που θα πάρουμε στη βόλτα μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Έτσι, δεν θα χρειαστούμε παραπάνω πάγο για να παγώσουμε τα ποτά μας. Τα τοποθετούμε στη βάση του ψυγείου και έπειτα τον πάγο να τα σκεπάζει – ο παγωμένος αέρας πηγαίνει προς τα κάτω. Προσέχοντας να μην αφήσουμε το ψυγείο κατευθείαν στον ήλιο ή μέσα στο αμάξι, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα ποτά μας πάντοτε δροσερά!

Φορητό ψυγείο φαγητών:

Έχουμε από πριν ετοιμάσει αρκετές σακούλες με πάγο, τις οποίες μοιράζουμε μέσα στο ψυγείο ανάμεσα στα φαγητά. Τα πιο ευαίσθητα εδέσματα τα τοποθετούμε στο φορητό ψυγείο κατευθείαν από το ψυγείο του σπιτιού, βάζοντάς τα σε αεροστεγείς σακούλες τροφίμων ή σε τάπερ. Ανάμεσα στα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν από τα πακέτα των φαγητών, μπορούμε να βάλουμε μικρά ή μεγαλύτερα μπουκάλια με νερό που έχουμε από την προηγουμένη καταψύξει. Έτσι, έχουμε και πάγο που θα κρατήσει τα φαγητά μας, και επιπλέον νερό.

Ζεστά φαγητά:

Τα ζεστά φαγητά τα κρατάμε ζεστά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φορητό ψυγείο και για τα ζεστά φαγητά: αφού ζεστάνουμε ή μαγειρέψουμε το φαγητό, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τα ειδικά θερμαντικά πακέτα από πάνω τους. Εάν περισσεύει χώρος, τον καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας. Τα πολύ ζεστά πακέτα τα τυλίγουμε με περισσότερες πετσέτες και τα βάζουμε στο ψυγειάκι. Ελέγχουμε αν υπάρχει κενός χώρος και τον καλύπτουμε με πετσέτες – ο κενός χώρος θα κάνει τα φαγητά μας να κρυώσουν πιο γρήγορα.

Προσοχή:

Το φορητό ψυγείο εκδρομής δεν χρησιμοποιείται για να κρυώσει φαγητά που έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες  για περισσότερο από μια ώρα. Τοποθετούμε φαγητά που ήταν προηγουμένως στο ψυγείο του σπιτιού μας. Εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάποια φαγητά, όπως πχ αυτά που περιέχουν αυγά, μαγιονέζα, κλπ, καλύτερα να μην τα καταναλώσουμε.

  • Ένα γεμάτο ψυγειάκι θα κρατήσει περισσότερη ώρα τα φαγητά παγωμένα, από ένα μισοάδειο
  • Ξεπαγώνουμε φαγητά στο ψυγείο του σπιτιού ή στο ψυγείο της εκδρομής, όχι σε θερμοκρασία δωματίου ή στον ήλιο
  • Κρατάμε τα ευαίσθητα φαγητά στο ψυγειάκι μέχρι πριν το σερβίρισμα

Πώς να καθαρίσουμε το φορητό ψυγείο:

Πλένουμε το ψυγείο με χλιαρό σαπούνι. Για απολύμανση, χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από ίδιες ποσότητες νερού και λευκού ξιδιού. Αφήνουμε ανοικτό το καπάκι για να στεγνώσει, αποφεύγοντας την εμφάνιση οσμών που θα δημιουργούνταν εάν το κλείναμε. Εάν υπάρχει αφαιρούμενο εσωτερικό, το αφαιρούμε και το πλένουμε με χλιαρό σαπούνι, βεβαιώνοντας ότι είναι στεγνό πριν το επανατοποθετήσουμε.

Πριν ετοιμάσουμε το ψυγείο μας, ας δούμε ποιες συνταγές μπορούμε να ετοιμάσουμε που είναι ιδανικές για πικ νικ ή βόλτα στην εξοχή και στη θάλασσα!
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.