20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2016

Πώς να φτιάξουμε το τέλειο ριζότο

Το ριζότο συνοδεύει και αναδεικνύει τις καλύτερές μας στιγμές – τραπέζι για δύο, πιάτο ατομικό, μεγαλύτερη παρέα.

Τα μυστικά για το τέλειο ριζότο, είτε με μανιτάρια, είτε με λαχανικά, είτε ριζότο απλό, συγκεντρώθηκαν όλα από τους μάγειρες του Χωριό και ακολουθώντας τα θα έχουμε πάντα ένα ριζότο υψηλού επιπέδου και γεύσης!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα καλύτερα υλικά – φρέσκα λαχανικά ή θαλασσινά, κοτόπουλο, τόνο – ανάλογα το ριζότο που θέλουμε να ετοιμάσουμε- και, φυσικά, ελαιόλαδο, βούτυρο και γραβιέρα Χωριό!

Σωστό ρύζι

Το κατάλληλο ρύζι είναι Arborio, ή carnaroli, ή vialone nano.

Επιλογή ζωμού

Ο ζωμός λαχανικών ταιριάζει με κάθε τύπο ριζότου (θαλασσινών, κοτόπουλου, κλπ), αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με το τι θέλουμε να ετοιμάσουμε, δηλαδή ζωμό κοτόπουλου για ριζότο κοτόπουλο, ζωμό θαλασσινών για ριζότο θαλασσινών κλπ.

Ελαιόλαδο και βούτυρο

Ξεκινάμε με ελαιόλαδο, όπου τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι για λίγα λεπτά, χωρίς όμως να το κάψουμε.
Το βούτυρο μπαίνει στο τέλος, για να δέσουμε το ριζότο.

Σβήσιμο

Αφού ψήσουμε για λίγα λεπτά το ρύζι, το σβήνουμε με λευκό κρασί. Μπορούμε βέβαια να πειραματιστούμε και στο σβήσιμο να βάλουμε κόκκινο κρασί ή αφρώδη οίνο.

Μαγειρεύουμε το ρύζι

Ο ζωμός είναι το μυστικό για να βγει το ριζότο μας όσο δεμένο πρέπει και όχι πολύ υδαρό. Γι’αυτό καλύπτουμε το ρύζι με τον ζωμό που έχουμε επιλέξει, προσθέτοντας λίγο-λίγο. Επίσης, είναι προτιμότερο ο ζωμός να προστεθεί χλιαρός.

Λίγο ανακάτεμα

Ανακατεύουμε το ρύζι ελάχιστα, γιατί δεν θέλουμε να χυλώσει πολύ. Αν δούμε ότι έχουμε ένα πάρα πολύ πηχτό ριζότο, προσθέτουμε λίγο χλιαρό ζωμό.

Τελείωμα με βούτυρο και τυρί

Χρειαζόμαστε γύρω στα 15 λεπτά για το τέλειο ριζότο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 3 λεπτά. Τότε προσθέτουμε βούτυρο Χωριό και τριμμένη παρμεζάνα ή Χωριό γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης.

Αναλογίες – υφή

Στο τέλος, στο βήμα της προσθήκης του βουτύρου και του τυριού, μπορούμε να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ριζότο προσθέτοντας ανάλογα χλιαρό ζωμό.
Για κάθε 500 γρ ρύζι βάζουμε 100-150 γρ βούτυρο και 100-150 γρ τυρί.

Συνταγές για ριζότο
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.