29 ΜΑΙΟΥ, 2013

Κάντε τη σαλάτα βασικό σας γεύμα

H σαλάτα συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό πιάτο του κυρίως γεύματος, ωστόσο με κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδανικό κυρίως γεύμα. Μια σύνθετη σαλάτα θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί το βραδινό γεύμα, το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο και χαμηλότερο σε θερμίδες από το μεσημεριανό.

Για να αποτελεί η σαλάτα το κυρίως γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να περιέχει εκτός από λαχανικά και μια πηγή λιπαρών (πχ ελαιόλαδο, μουστάρδα, τυρί), μια πηγή πρωτεΐνης (πχ κοτόπουλο, τόνος, γαλοπούλα) και φυσικά μια πρόσθετη πηγή αμύλου (κρουτόν, ψωμί, φρυγανιές, καλαμπόκι). Τα λαχανικά της σαλάτας μπορεί να είναι φρέσκα λαχανικά εποχής (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κλπ), ωμά ή βραστά. Η πηγή λιπαρών που ενδείκνυται, για να είναι υγιεινή η σαλάτα, είναι το ελαιόλαδο. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα ή και μια σως με γιαούρτι. Πηγή λιπαρών είναι επίσης το τυρί, το οποίο αποτελεί και καλή πηγή πρωτεΐνης. Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα είναι ο τόνος, το κοτόπουλο, το ζαμπόν γαλοπούλας, το αυγό, τα θαλασσινά και ο σολομός.

Τέλος, πηγές αμύλου ιδανικές για σαλάτα είναι το κους κους, το κρουτόν, το καλαμπόκι, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα κρίθινα παξιμάδια και το ψωμί.

Κάντε λοιπόν τις σαλάτες κανονικά γεύματα και τρόπο ζωής!

Αρχίστε από σήμερα, επιλέγοντας από το μενού του Χωριό τη σαλάτα της αρεσκείας σας – κρύα σαλάτα, με κοτόπουλο, με μανιτάρια, με ζυμαρικά. Βρείτε όλες τις συνταγές εδώ!
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.