ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Πρωί-πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, πριν ακόμη ο ήλιος βγει, τα παιδιά βγαίνουν ντυμένα καλά, με τα κασκόλ τους και τους σκούφους, για να πάνε σε όλα τα σπίτια στις κοντινές γειτονιές να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

Θεωρείται καλοτυχία να ανοίξει τουλάχιστον σε μια παρέα παιδιών ο νοικοκύρης – να ακουστεί το τραγούδι στο σπιτικό του. Παλιότερα, στα παιδιά έδιναν κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τώρα πλέον συνηθίζεται να τους δίνεται ένα χαρτζιλίκι. Η ίδια παρέα επισκέπτεται συχνά το ίδιο σπίτι και παραμονή Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων, τραγουδώντας διαφορετικά κάθε φορά κάλαντα. Κεράστε τα παιδιά κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας ή παραδοσιακά μελομακάρονα με πλούσιο σιρόπι!

Αν στολίσουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καραβάκι, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι αρκετά λαμπερό και πολύχρωμο, για να χαρεί και ο Άγιος Βασίλης που θα έρθει να αφήσει τα δώρα στους μικρούς ή και στους μεγάλους του σπιτιού. Θα είναι πεινασμένος από το ολονύκτιο ταξίδι – μήπως να του αφήσουμε μερικά μπισκοτάκια πορτοκαλιού; Ή μήπως σκαλτσούνια με μέλι και καρύδια;

Λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, και με την αγωνία της αντίστροφης μέτρησης να παραφυλά, απολαμβάνουμε στρωμένο με χαρά τραπέζι, με μπόλικα φαγητά και εδέσματα, που πλαισιώνουν όλα τη γαλοπούλα. Γεμιστή, τρώγεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα από παλιά – μάλιστα συνηθιζόταν να μαγειρεύεται μια κότα ή μια γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, καρύδια, σταφίδες, κιμά και μπαχαρικά. Τη δική μας γεμιστή γαλοπούλα την εμπνεόμαστε από τον αγαπημένο μας Ηλία Μαμαλάκη.

Μετά την αντίστροφη μέτρηση και το καλωσόρισμα του Νέου Έτους, η βασιλόπιτα θα κοπεί και η αγωνία θα ξανακορυφωθεί. Πόσες χρονιές έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες στο φλουρί της βασιλόπιτας, διαλύοντας πριν καν δοκιμάσουμε το κομμάτι μας στο πιάτο; Δεν ανησυχούμε πια, γιατί έχουμε αποφασίσει να απολαύσουμε τη λαχταριστή, παραδοσιακή βουτυρένια μας βασιλόπιτα, είτε μας τύχει το φλουρί, είτε όχι.

Καλύτερα όμως να μείνουμε μέσα στο σπίτι, γιατί μέχρι τα Φώτα, κυκλοφορούν οι Καλικάντζαροι! Τρομακτικά και άσχημα «αερικά», που ζωντανεύουν στις φαντασίες των παππούδων αλλά και των παιδιών. Υπάρχει όμως τρόπος να τους κρατήσετε μακριά – επειδή τους αρέσει το χοιρινό, αφήστε τους ένα κομμάτι από το ζουμερό χοιρινό ρολό που θα φτιάξετε, ή το χοιρινό με σέλινο, ή ένα πολύχρωμο σουβλάκι χοιρινό.

Να μην ξεχάσουμε να σπάσουμε και ένα ρόδι, για να πάει καλά η Χρονιά!

δείτε επίσης