Παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου
EKTYΠΩΣΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου

Μια φανταστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για να φτιάξετε τους πιο λαχταριστούς και αφράτους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων.

3570
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΥΛΙΚΑ
EKTYΠΩΣΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Οι καλύτεροι παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου!

Ξεκινάμε με την ζύμη του κουραμπιέ.

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 βαθμούς C). Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς C να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί κουραμπιέδες. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται.
  3. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύουμε στη σόδα και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
  4. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
  5. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  6. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες
    Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.
  7. Το άρωμα τους θα σας τρελάνει πιστέψτε με. Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.
  8. Για το άχνισμα των κουραμπιέδων, κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ.
  9. Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: Η συνταγή βρίσκεται αναρτημένη και στο site της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.

    ΥΛΙΚΑ

    100 γραμ. ζάχαρη άχνη 500 γραμ. βούτυρο Χωριό τ. Κέρκύρας πλακάκι 2 κρόκοι 1 αυγό 2 βανίλιες 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο 1/3 φλ. κονιάκ 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική 150-250 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο (κατά βούληση) 850 γραµ. (περίπου) αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο 1 κιλό άχνη ζάχαρη 2 βανίλιες
    ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

    ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

    Το μενού της εβδομάδας