TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, το βούτυρο έχει πρωταρχική θέση. Ανακατεύεται και αγκαλιάζει αφράτα φύλλα σφολιάτας, παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα, μπακλαβαδάκια, απαιτείται στις πατάτες au gratin, στις τάρτες και τις πίτες, στις ζαμπονοτυρόπιτες και τις πίτσες!
Το βούτυρο είναι από τα κύρια συστατικά των συνταγών μας, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε; Ποια χρήση αντιστοιχεί σε κάθε βούτυρο; Ας δούμε τους τρόπους που θα αναδείξουν την αυθεντική γεύση του βουτύρου Χωριό!
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο στις συνταγές;
Για την τέλεια γεύση
Η ικανότητα του βουτύρου στο να αναδεικνύει, να βελτιώνει και να δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στο φαγητό είναι αδιαμφισβήτητη. Με τις ξεχωριστές γεύσεις του βουτύρου Χωριό, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Να το απλώσουμε κατευθείαν από το ψυγείο στο ψωμί ή στην φρυγανιά, να το βάλουμε στις αλμυρές και στις γλυκές συνταγές, να σοτάρουμε με αυτό κρεμμύδια, πιπεριές, λαχανικά, να δημιουργήσουμε πιάτα όπως οι διάσημοι σεφ.
Για τραγανά ή μαλακά γλυκά
Απλώνουμε βούτυρο πάνω στο φύλλο του γαλακτομπούρεκου πριν το ψήσιμο, για να γίνει το φύλλο τραγανό και μυρωδάτο. Προσθέτουμε βούτυρο στο κέικ και γίνεται ευωδιαστό, φτιάχνουμε λαχταριστή γλυκιά πίτα με ανθότυρο, μπισκότα βουτύρου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Για γεμάτες και δεμένες σάλτσες
Στη σάλτσα, βάζουμε βούτυρο. Θα την δέσει, χαρίζοντάς της παράλληλα απαλότητα. Πλήρης γεύση, κρεμώδης υφή. Υπέροχα.
Για ισορροπία στις γεύσεις
Το βούτυρο ισορροπεί εκπληκτικά τις βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό. Θα κάνει μια κρέμα σοκολάτας (ganache) τέλεια, μειώνοντας την πικράδα του κακάο, ή θα απαλύνει την οξύτητα που δίνει το ξίδι σε μια σάλτσα βουτύρου (beurre blanc).
Για την τέλεια ζύμη στα γλυκά
Πόσες στρώσεις είχε το μιλφέιγ; Πόσο τραγανός ήταν ο πάτος του γαλακτομπούρεκου; Τι άρωμα είχε το μπισκότο στο cheesecake; Η γεύση του βουτύρου δεν ξεχνιέται εύκολα! Ο ρόλος του βουτύρου σε όλα αυτά τα λαχταριστά γλυκά είναι αναντικατάστατος. Όσο ψήνονται τα γλυκά μας, το βούτυρο προστατεύει τις στρώσεις της ζύμης και του φύλλου, καθιστώντας τις αδιάβροχες: Το νερό μέσα σε κάθε στρώση ζύμης μετατρέπεται σε ατμό και, καθώς διαφεύγει από τα πλαϊνά, κάνει κάθε στρώση να φουσκώνει και να στεγνώνει, μετατρέποντάς την σε μια εύθραυστη και τραγανή νιφάδα. Μαγεία!
Πώς να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο κρύο
Τύπος γεύματος | Τρόπος χρήσης | Γεύση βουτύρου | Γιατί αυτό το βούτυρο; |
Πρωινό | Απλώνουμε κατευθείαν πάνω στη φρυγανιά, το ψωμί, το κρουασάν, με μέλι ή μαρμελάδα, ή σε κρύα σάντουιτς με αλλαντικά και τυρί | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Η γεύση του παραδοσιακού αυθεντικού βουτύρου αναδεικνύεται καλύτερα στην κανονική του μορφή. Τα soft βούτυρα είναι ιδανικά για επάλειψη, ενώ ελέγχεται καλύτερα και η ποσότητα που αλείφεται |
Ορεκτικό | Κατευθείαν από τη συσκευασία του, επάνω σε ωμά ή βραστά λαχανικά, βραστή πατάτα, καλαμπόκι, ή μαζί με μαγειρεμένο κρέας ή θαλασσινά | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Η γεύση του παραδοσιακού αυθεντικού βουτύρου αναδεικνύεται καλύτερα στην κανονική του μορφή. Τα soft βούτυρα είναι ιδανικά για επάλειψη, ενώ ελέγχεται καλύτερα και η ποσότητα που χρησιμοποιείται |
Κυρίως πιάτο | Κατευθείαν από τη συσκευασία του – συνοδεύει πιάτα με αλλαντικά, ρύζι, βραστά αυγά | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Η γεύση του παραδοσιακού αυθεντικού βουτύρου αναδεικνύεται καλύτερα στην κανονική του μορφή. Τα soft βούτυρα είναι ιδανικά για επάλειψη, ενώ ελέγχεται καλύτερα και η ποσότητα που χρησιμοποιείται |
Σάλτσες | Οι αλμυρές και γλυκές σάλτσες βουτύρου μπορούν να συνοδεύσουν κάθε είδους πιάτο | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος | Το βούτυρο χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό είναι προτιμότερη η επιλογή ενός βουτύρου χωρίς μειωμένα λιπαρά, για να δώσει γεύση στη σάλτσα |
Τυρί | Κατευθείαν από το ψυγείο, επάνω στο ψωμί με το τυρί | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Η γεύση του παραδοσιακού αυθεντικού βουτύρου αναδεικνύεται καλύτερα στην κανονική του μορφή. Τα soft βούτυρα είναι ιδανικά για επάλειψη, ενώ ελέγχεται καλύτερα και η ποσότητα που χρησιμοποιείται |
Επιδόρπιο | Το βούτυρο ταιριάζει τέλεια στα γλυκά και τα επιδόρπια- Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Το βούτυρο χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό είναι προτιμότερη η επιλογή ενός βουτύρου χωρίς μειωμένα λιπαρά |
Σνακ | Ποικιλία γλυκών και αλμυρών σνακ απογειώνονται με τη γεύση βουτύρου | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Ανάλογα με το πόσο αλμυρό θέλουμε το σνακ μας, ή με λιγότερα λιπαρά, επιλέγουμε τον σωστό τύπο βουτύρου Χωριό |
Πώς να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο ζεστό
Τύπος γεύματος | Συνταγή/πιάτο | Είδος βουτύρου | Γιατί αυτό το βούτυρο; |
Ορεκτικό | Σε αλμυρά κέικ, και τόσα άλλα αλμυρά ορεκτικά Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Ανάλογα με το πόσο αλμυρό θέλουμε το πιάτο μας, ή με λιγότερα λιπαρά, επιλέγουμε τον σωστό τύπο βουτύρου Χωριό |
Κυρίως πιάτο | Κατευθείαν από το πακέτο επάνω στα ζεστά λαχανικά, κρέας, ζυμαρικά, ρύζι | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Ανάλογα με το πόσο αλμυρό θέλουμε το πιάτο μας, ή με λιγότερα λιπαρά, επιλέγουμε τον σωστό τύπο βουτύρου Χωριό |
Σάλτσες | Μπεσαμέλ | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Το βούτυρο θα δέσει τη σάλτσα και θα δώσει γεύση |
Σάλτσα καραμέλας | – Χωριό Soft με Bούτυρο τύπου Κερκύρας | Το βούτυρο θα ισορροπήσει τη γεύση και θα δώσει βελούδινη υφή και ωραίο χρώμα | |
Επιδόρπιο | Για γλυκές ζύμες και κουλουράκια | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος | Για μια τραγανή και βουτυρένια γεύση |
Για φύλλα σφολιάτας | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος | Κάπως σκληρό αλλά εύπλαστο, το βούτυρο αγελάδος Χωριό θα δώσει το αποτέλεσμα που πρέπει στη σφολιάτα | |
Γκανάς (Ganache) | – Χωριό Βούτυρο Αγελάδος | Χρησιμοποιούμε βούτυρο χωρίς μειωμένα λιπαρά για να μη λασπώσει η γκανάς |
Tips
- Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκο βούτυρο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ένα βούτυρο που έχει ανοιχτεί καιρό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση στα γλυκά και στα αλμυρά πιάτα.
- Αποθηκεύουμε το βούτυρο σωστά, τυλίγοντάς το πάλι στη συσκευασία του (αν είναι σε πακέτο), ή βεβαιώνοντας ότι έχει κλείσει καλά (αν είναι σε κύπελλο), αποτρέποντάς το να απορροφήσει άλλες μυρωδιές από το ψυγείο.