TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Να δούμε και φέτος αν το αυγό που θα επιλέξουμε θα είναι το πιο δυνατό στο τσούγκρισμα! Σίγουρα, όμως, θα είναι το πιο όμορφα βαμμένο!
Στο Χωριό τηρούμε τα έθιμα του τόπου μας και ετοιμαζόμαστε για το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη. Θα τα βάψουμε κόκκινα, που, σύμφωνα με την παράδοση, συμβολίζουν το αίμα του Ιησού. Μπορεί κανείς να επιλέξει και άλλα χρώματα, όπως άλλωστε συνηθίζεται και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Το Χωριό μοιράζεται τα tips για το τέλειο βάψιμο των πασχαλινών αυγών!
Προετοιμασία
- Η βαφή θα ‘πιάσει’ καλύτερα αυγά που δεν είναι φρέσκα, δηλαδή είναι προτιμότερο τα αυγά να είναι τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Το τσόφλι θα ξεκολλάει πιο εύκολα σε αυτή την περίπτωση, και τα αυγά δεν θα ‘ποτίσουν’ με βαφή.
- Αφήνουμε τα αυγά, πριν τα βάψουμε, σε θερμοκρασία δωματίου, για 60 τουλάχιστον λεπτά
- Τα καθαρίζουμε με ξίδι για να είναι η επιφάνειά τους λεία και να βαφτούν ομοιόμορφα
Βράζοντας τα αυγά
- Έχουμε επιλέξει μια πλατιά κατσαρόλα, που θα χωράει πολλά αυγά στον πάτο της. Τοποθετούμε τα αυγά σε μία μόνο στρώση, ώστε να μην χτυπηθούν μεταξύ τους και ραγίσουν ή σπάσουν. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, ανάλογα με το πόσα αυγά θέλουμε να βάψουμε
- Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, σβήνουμε ή χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά στο νερό για 13-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Εάν είναι μικρά, 13 λεπτά αρκούν
Το στάδιο της βαφής
- Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής που έχουμε επιλέξει
Βαμμένα πασχαλινά αυγά
- Στρώνουμε χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα σε ένα δίσκο ή μια επιφάνεια
- Αφαιρούμε τα αυγά από τη βαφή με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχουμε φορέσει κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης και τα ακουμπάμε προσεκτικά στην πετσέτα ή το χαρτί κουζίνας
- Τα κυλάμε πάνω στην πετσέτα για να αποβάλλουν υπολείμματα βαφής
Γυάλισμα των αυγών
- Μόλις στεγνώσουν, αλείφουμε τα αυγά με το ειδικό γυαλιστικό, αν έχουμε, ή με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας μαλακό πινελάκι
Βαμμένη κατσαρόλα;
- Αν η κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τη βαφή έχει χρώμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε τρίβοντας με άσπρο ξίδι και σόδα μαγειρικής
Αφού θα έχουμε έτοιμα βρασμένα αυγά, δεν φτιάχνουμε μια λαχταριστή σαλάτα;
Μιας όμως που μιλάμε για αυγά, μας άνοιξε η όρεξη και για ομελέτα, αλλά και για λουκουμάδες με αυγά:
- Ομελέτα με μπέικον και γραβιέρα για τη δουλειά (ιδανική για σάντουιτς)
- Ομελέτα γεμιστή με φέτα, γραβιέρα, γαλοπούλα και ντομάτα
- Ομελέτα με φέτα, ντομάτα και κρεμμύδια (καγιανάς)
- Εύκολη ομελέτα με κολοκυθάκια
- Ομελέτα με μακαρόνια (πίτα)
- Ομελέτα με μελιτζάνες, πατάτες και λουκάνικο (ιδανική για σάντουιτς)
- Ομελέτα φούρνου με λαχανικά
- Σπιτικοί λουκουμάδες με πατάτες και αυγά
Να στολίσουμε και τη λεμονόπιτά μας ή τα γλυκά μας με μαρέγκα: