TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μπορούμε να τον βράσουμε, να τον ατμίσουμε, να τον αλείψουμε με βούτυρο, να πασπαλίσουμε με αλατοπίπερο, να τον βάλουμε σε πίτες, ομελέτες, λαδερά, σαλάτες, σουφλέ, ζυμαρικά, να τον κάνουμε πουρέ, να τον προσθέσουμε σε σούπες.
Ο αρακάς είναι μέρος της μεσογειακής μας κουζίνας, δίνει χρώμα και γεύση στα πιάτα μας και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.
Ας δούμε ποια είναι αυτά!
Πότε είναι φρέσκος
Την άνοιξη.
Θρεπτικά συστατικά
- Πρωτεΐνες
- Φυτικές ίνες
- Ιχνοστοιχεία
- Πολυφαινόλες
- Καροτενοειδή
- Αντιφλεγμονώδη
- Υδατάνθρακες
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Ε
- Αντιοξειδωτικά
Μας κάνει καλό
- Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
- Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
- Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Προστατεύει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
- Ενισχύει τα κόκκαλα
Tips
- Ξεπλένουμε καλά με νερό τον κατεψυγμένο αρακά ή τον αρακά από κονσέρβα, γιατί έχει αρκετό αλάτι.
- Όταν αγοράζουμε αρακά, φροντίζουμε οι λοβοί να είναι σφιχτοί και απαλοί, με αρκετά ζωντανό πράσινο χρώμα. Ελέγχουμε πιέζοντας έναν λοβό για να δούμε και το χρώμα του αρακά στο εσωτερικό.
- Ο φρέσκος αρακάς μπορεί να ζεματιστεί για 1-2 λεπτά και μετά να καταψυχθεί για να αποθηκευτεί. Καλό είναι να καταναλώνεται μέσα σε 12 μήνες.
Γρήγορο γεύμα με αρακά
- Ζεσταίνουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και όταν βράσει, προσθέτουμε τον αρακά, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για 3 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και βαλσάμικο, λίγη ρίγανη ή και άνηθο, κομμένες ντομάτες και παξιμάδι και απολαμβάνουμε.
- Ο αρακάς ταιριάζει σε πράσινες σαλάτες και σε συνταγές με ζυμαρικά.
- Μπορούμε να φτιάξουμε και σαλάτα με κοτόπουλο, γραβιέρα, μανιτάρια και αρακά.
Συνταγές με αρακά
- Ταλιατέλες με γιαούρτι και τυριά
- Αρνάκι τυλιχτό στη λαδόκολλα από τον Ηλία Μαμαλάκη
- Αρακάς με αγκινάρες
- Αρακάς με λαχανικά
- Quiche με αρακά και Χωριό κατσικίσιο τυρί
- Ρύζι με κάρυ, καπνιστή πέστροφα και αυγά
- Μπρουσκέτες με σπιτική ρώσικη γιαουρτιού