TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
H σοδειά του Δεκεμβρίου
Δεκέμβριος! Ο μήνας των εκπλήξεων και της χαράς, του φαγητού και της απόλαυσης – ο μήνας με το καλύτερο και πλουσιότερο τραπέζι!
Όλοι σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα και πιο συγκεκριμένα το τραπέζι των Χριστουγέννων, τα γλυκά που θέλουμε να ετοιμάσουμε και την κουζίνα μας που πρόκειται να πνιγεί στις μυρωδιές των γλυκών και των εδεσμάτων.
Πριν μπούμε όμως στην κουζίνα για να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της εορταστικής απόλαυσης, θα πάμε μια βόλτα στο οπωροπωλείο και τη λαϊκή, για να βάλουμε στο καλάθι μας και αυτό το μήνα ό,τι πιο φρέσκο σε φρούτα και λαχανικά έχει να προσφέρει η ελληνική πανίδα, το οποίο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί να αποτελέσει υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
Το ρόδι, εκτός από τύχη, δίνει και ιδιαίτερη νοστιμιά στις συνταγές, μαζί με πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Στη σαλάτα, στη γέμιση της γαλοπούλας, ακόμα και σκέτο, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και ομορφιάς! Αν συναντήσουμε λευκό άνθος ροδιάς, το κρατάμε και το παίρνουμε ως σημάδι τύχης, γιατί συνήθως τα άνθη της είναι κατακόκκινα.
Κρεμμυδάκι φρέσκο. Πάει παντού, δίνει απίστευτη νοστιμιά και το καλύτερό του είναι η πατατοσαλάτα, η σαλάτα μαρούλι και οι σούπες, με τους συνδυασμούς να μεγαλώνουν ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας!
Ας δούμε λοιπόν ποια φρούτα και λαχανικά φέρνει ο Δεκέμβριος – τα φρέσκα, όσα βρίσκονται ακόμα στους πολύχρωμους πάγκους του μανάβη, αλλά και αυτά που μας αποχαιρετούν για τη σεζόν.
Τα Φρέσκα του Δεκεμβρίου
Φρούτα
| Λαχανικά
|
Στο ράφι
Φρούτα
| Λαχανικά
|
Τέλος εποχής
Φρούτα
| Λαχανικά
|
Οι συνταγές, τα tips και η..ομορφιά του Δεκεμβρίου
Συνταγές:
- Σαλάτα κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα
- Κολοκυθόσουπα με πάπρικα και φρέσκο βούτυρο
- Γαλοπούλα γεμιστή από τον Ηλία Μαμαλάκη
- Σουπιές με μάραθο
Tips μαγειρικής:
Η ομορφιά τον Δεκέμβριο: