TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μάρτιος! Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο μήνας που φοράμε άσπρο με κόκκινο βραχιόλι για να μη μας κάψει ο ήλιος – ο μήνας που ξεκινούν οι αμυγδαλιές και οι πορτοκαλιές την ανθοφορία τους.
Πηγαίνοντας βόλτα στη φύση για να απολαύσουμε τα ανοιξιάτικά της αρώματα, θα βάλουμε στο καλάθι μας και τα φρέσκα λαχανικά του μήνα – ρόκα: μπορεί να πικρίζει λίγο, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μας αρέσει τόσο πολύ σε σαλάτα με ντομάτα, καρύδια και γραβιέρα.
Τον αρακά θα τον βάλουμε σε όλα τα λαδερά μας, με αγκινάρες και καρότα, με ένα κομμάτι φέτα στο πιάτο και ολόφρεσκο ζεστό ψωμί. Δεν ξεχνάμε και τα ραπανάκια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητα στο τραπέζι μας.
«Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» ή «Από Μαρτιού καλοκαιριά, κι απ’ Αύγουστο χειμώνας»; Ο Μάρτιος (ή αλλιώς Φυτευτής, επειδή είναι ιδανική περίοδος για φύτεμα δέντρων), μπορεί να φημίζεται για τις ασταθείς του καιρικές συνθήκες, αλλά στο Χωριό θα γιορτάσουμε την άνοιξη μαγειρεύοντας και τρώγοντας στην αυλή.
Ας δούμε τι φρέσκο φέρνει ο Μάρτιος σε φρούτα και λαχανικά, όσα βρίσκονται στα ράφια του οπωροπωλείου και όσα μας αποχαιρετούν για τη σεζόν:
Τα φρέσκα του Μαρτίου
Λαχανικά
- Ραπανάκια
- Ρόκα
- Αρακάς
- Αγκινάρες
Στο ράφι
Φρούτα
| Λαχανικά
|
Τέλος εποχής
Φρούτα
- Λεμόνι
- Μανταρίνι
Οι συνταγές του Μαρτίου
- Αρακάς με αγκινάρες
- Αρνάκι με αγκινάρες και γιαούρτι
- Αρακάς με λαχανικά
- Βελουτέ σούπα λαχανικών
- Κρεατόσουπα με κριθαράκι και γραβιέρα
- Σαλάτα με κοτόπουλο και γραβιέρα
- Λαχανόρυζο με χυμό ντομάτας
- Γίγαντες στη γάστρα με χόρτα και φέτα