ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα αλεύρια, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι, ζυμώνουμε προσθέτοντας το χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα πολύ καλά βουτυρωμένο ταψί περίπου 30 εκατοστών χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και τα δάχτυλά μας μόνο. Η ζύμη είναι εύπλαστη και δεν χρειάζεται πλάστης. Τέλος, ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε 30 λεπτά την φοκάτσια πριν την φουρνίσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και συνοδεύουμε με τυρί, λαχανικά, βαλσάμικο ή σκέτο χοντρό αλάτι και μυρωδικά.
Tips:
– Αν θέλουμε να απολαύσουμε την φοκάτσια σαν γλυκό, ετοιμάζουμε ένα μείγμα από βούτυρο, κανέλα και καστανή ζάχαρη, το οποίο θα έχουμε ζεστάνει ελαφρά μέχρι το βούτυρο να αποκτήσει ρευστή μορφή, και ραντίζουμε την φοκάτσια.