Πατάτες Ντοφινουά (Dauphinoise)
EKTYΠΩΣΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Πατάτες Ντοφινουά (Dauphinoise)

Η The Foodie Corner μοιράζεται μια συνταγή από τις Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις της, γεμάτη γεύση, αγάπη και γλυκιά προσμονή.

10012
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΥΛΙΚΑ
EKTYΠΩΣΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, πάχους μεταξύ 3 και 5 χιλιοστών.
  2. Ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και το προσθέτουμε με την κρέμα γάλακτος σε μια πλατιά κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα και λίγο πριν βράσει ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν (αν κάνουμε μικρότερη ποσότητα θα τις αφήσουμε 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια ανακατεύουμε πολύ συχνά προσπαθώντας να χωρίσουμε τις φέτες που έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Οι πατάτες δεν θα σκεπάζονται από το υγρό.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C στον αέρα (170C αντιστάσεις) και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε λίγες λίγες τις πατάτες στο ταψί. Τις απλώνουμε προσεκτικά, μια μια στρώση, κοιτώντας να μην πέφτουν οι φέτες ακριβώς η μια πάνω στην άλλη ώστε να υπάρχουν μικρά κενά μεταξύ τους. Όταν απλώσουμε τις μισές πατάτες, ρίχνουμε από πάνω 3-4 κουταλιές από το μείγμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
  4. Όταν έχει αδειάσει το γάλα από τις πατάτες, ρίχνουμε μέσα το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και τη Χωριό γραβιέρα Γλυκιά. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί. Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά περίπου. Σβήνουμε το φούρνο αφήνοντας μέσα το ταψί για 10 λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί ακόμα λίγο εκτός φούρνου και σερβίρουμε.

Διαβάστε την υπέροχη ιστορία για πράγματα που αξίζει να προσμένουμε, που αποτελεί την έμπνευση γι’αυτή τη λαχταριστή συνταγή της The Foodie Corner.

ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.

    ΥΛΙΚΑ

    2 κιλά πατάτες (1.650γρ καθαρισμένες – 8 μέτριες προς μεγάλες) 220 ml γάλα εβαπορέ + 220 ml νερό 400 ml κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά) λίγο Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος για το σκεύος 1 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό 1 κ.γ. αλάτι 1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο 50 γρ Χωριό Γραβιέρα Γλυκιά (ή Χωριό βιολογική Γραβιέρα)

    ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

    Το μενού της εβδομάδας