ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το Χωριό βούτυρο Κερκύρας απευθείας από το ψυγείο σε κυβάκια.
- Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο αυτά υλικά και να γίνουν σαν τρίμματα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε για λίγο ώστε να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Στον πάγκο μας ανοίγουμε σε ομοιόμορφο φύλλο τη ζύμη και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 22 εκατοστών, κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τοποθετούμε για 10’ στο ψυγείο μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.
- Κατόπιν κάνουμε μερικές τρύπες στη ζύμη, καλύπτουμε την ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με όσπρια.
- Ψήνουμε για 15’ στους 175 C.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε σε κύβους το ζαμπόν και το σωτάρουμε για μερικά λεπτά με ελάχιστο βούτυρο. Αν χρησιμοποιήσουμε μπέικον παραλείπουμε το βούτυρο.
- Κόβουμε τη μισή ποσότητα της γραβιέρας σε κύβους και την υπόλοιπη την τρίβουμε.
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και τέλος τα αυγά, ελαφρώς χτηπημένα, και ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τα όσπρια.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια του ζαμπόν και της γραβιέρας, ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
- Καρυκεύουμε με φρέσκο πιπέρι και ψήνουμε στους 175 C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 35 λεπτά.
- Σερβίρουμε, αφού πρώτα αφήσουμε να περάσουν 15 λεπτά για να κρυώσει η τάρτα.
Tips:
Η κις λορέν έχει αρκετές παραλλαγές. Μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, φρέσκο κρεμμυδάκι ή άλλα μυρωδικά, αλλαντικά ή κίτρινα τυριά.