TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Το πιο σπουδαίο μυστικό που μπορεί να απογειώσει τη ζαχαροπλαστική μας καριέρα είναι, φυσικά, η εξάσκηση (και τα tips του Χωριό)!
Αν οι συνταγές για αφράτα και λαχταριστά κέικ και γλυκά σας προκαλούν δέος και αποκαρδιώνεστε στα βήματα της εκτέλεσης, θυμηθείτε πως το μοναδικό πράγμα που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία είναι ο πειραματισμός και ίσως και μερικά λαθάκια, τα οποία τελικά θα σας χαρίσουν εμπειρία στην κουζίνα και το όνομα του καλύτερου ζαχαροπλάστη της παρέας!
Ας δούμε πρώτα τους κανόνες (της τέχνης) του ψησίματος για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις γλυκές αποστολές:
Βασικοί Κανόνες Ψησίματος
- Δώστε προσοχή στη συνταγή και μελετήστε τη λεπτομερώς για να την κατανοήσετε, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κουζίνα σας έχει όλα τα χρειαζούμενα υλικά
- Κάντε το σωστά! Ακολουθήστε τα βήματα και τις ενέργειες της συνταγής κατά γράμμα. Κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία, και τα υλικά δεν μπορούν να αντικατασταθούν
- Μην απαντάτε στο τηλέφωνο, σε γραπτά και ηλεκτρονικά μηνύματα – για όση ώρα χρειαστεί, η προσοχή σας θα είναι αφιερωμένη στο γλυκό σας και στην εκτέλεση της συνταγής
- Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας εργαλεία και σκεύη, και συγκεντρώστε όλα τα μπολ, τα τηγάνια, τις μικρές και μεγάλες κατσαρόλες και τα εργαλεία μετρήσεως υγρών και στερεών υλικών πριν ξεκινήσετε
- Σωστά μεγέθη ταψιών και φορμών: Καλό είναι να χρησιμοποιούνται οι φόρμες που απαιτεί η συνταγή, γιατί τα υλικά είναι υπολογισμένα να κάθονται (και να ψήνονται) καλύτερα στα αναφερόμενα σκεύη
Tip: Τα μεγαλύτερα σκεύη είναι πιο ρηχά και χρειάζονται περισσότερη θερμότητα, ενώ τα μικρότερα είναι βαθύτερα και χρειάζονται λιγότερη
Tip: Πώς υπολογίζεται το μέγεθος της φόρμας ψησίματος; Μετρώντας το εσωτερικό του στεφανιού του σκεύους, δηλαδή τη διάμετρό του
Tip: Τοποθετήστε το σκεύος στο κέντρο του φούρνου και αποφύγετε να ψήσετε πολλά κεικ/γλυκά ταυτόχρονα, γιατί θα ψηθούν ανομοιόμορφα
- Χρησιμοποιήστε πολύ καλής ποιότητας υλικά και συγκεντρώστε τα πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση. Προσοχή στα υλικά που απαιτείται να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου – ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά
- Ακριβής μέτρηση υλικών! Το σπουδαιότερο βήμα της εκτέλεσης της συνταγής (και για να..πετύχει το γλυκό), είναι το σωστό και ακριβές μέτρημα της ποσότητας των υλικών
Tip: Εξοπλίστε την κουζίνα σας με κούπες μέτρησης για τα υγρά υλικά και κουτάλια και κούπες για τα στερεά
- Προσεκτικό ανακάτεμα: Κάθε συνταγή έχει τις απαιτήσεις της στο ανακάτεμα των υλικών. Ακολουθήστε την πιστά
- Πριν το ψήσιμο: Απλώστε το μείγμα του γλυκού ισομερώς στο σκεύος ψησίματος (το ταψί, την φόρμα, κλπ), για να ψηθεί παντού το ίδιο
- Σωστή θερμοκρασία ψησίματος: Ας μην αλλάξουμε την απαιτούμενη θερμοκρασία στον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, επειδή βιαζόμαστε! Αν η συνταγή απαιτεί προθέρμανση, προθερμαίνουμε τον φούρνο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα. Η πόρτα του καλό είναι να μην ανοίγει στην αρχή, καθώς ο αέρας μπορεί να κάνει το γλυκό να ‘κάτσει’
Tip: Η χαμηλή θερμοκρασία σε έναν παγωμένο φούρνο θα χαλάσει το γλυκό, επειδή θα φουσκώσει γρήγορα και έπειτα θα ‘κάτσει’ όταν η θερμοκρασία ανέβει απότομα
Πάμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες στα πιο λαχταριστά γλυκά, κέικ και επιδόρπια από το Χωριό;
- Κέικ καρότου
- Κέικ σοκολάτας
- Υγρό κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμέλας
- Κέικ με πορτοκάλι, κουβερτούρα και ξηρούς καρπούς (νηστίσιμο)
- Κέικ με σταφίδες, καρύδια και γλάσο πορτοκαλιού (νηστίσιμο)
- Κέικ με μήλα και μαρμελάδα
- Σοκολατένιο κέικ με άρωμα μπανάνας
- Cheesecake
- Λαχταριστό τσιζ κέικ με φράουλα του Ηλία Μαμαλάκη (Μυστικά για το τέλειο cheesecake)
- Χωριάτικη λεμονόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη
- Χωριάτικη γαλατόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη
- Καρυδόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη
- Σοκολατόπιτα
- Καρυδόπιτα της γιαγιάς
- Μάφινς με μπανάνα, σταφίδα και καρύδια
- Γαλακτομπούρεκο
- Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο
- Μηλόπιτα
- Γαλακτομπούρεκο από τον Ηλία Μαμαλάκη