18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2015

Πατάτες – πιο θρεπτικές απ’όσο πιστεύουμε!

Γεώμηλα τηγανητά. Μα όχι, δεν πρόκειται για μήλα φυσικά. Πρόκειται για τις λατρεμένες μας πατάτες, που προσφέρουν πολλά στον οργανισμό μας και μπορούμε να τις γευτούμε ποικιλοτρόπως.

Στο φούρνο, τηγανητές, στην κατσαρόλα, σε πουρέ, σε βελουτέ σούπα, με τη φλούδα ή χωρίς, με βούτυρο, με φέτα, γραβιέρα, με ρίγανη και άλλα θαυμαστά μυρωδικά, με κόκκινο πιπέρι και διάφορα αρωματικά μπαχαρικά. Το σίγουρο είναι ότι πάνε με όλα και σε όποιο πιάτο και να βρεθούν το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο! Και, το κυριότερο: τις λατρεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Υπάρχουν κίτρινες πατάτες, με πρωταγωνίστριες του Νευροκοπίου και της Νάξου (που το κλίμα ευνοεί τη γεύση τους), άσπρες, με πιο λευκή σάρκα (που εντάσσονται στην κατηγορία των κίτρινων), και έγχρωμες, ή, αλλιώς, γλυκοπατάτες.

Πολλοί κατηγορούν τις πατάτες λόγω των υδατανθράκων, που είναι συνδεδεμένοι με την αύξηση βάρους. Θα λέγαμε ότι μια μερίδα πατάτες, χωρίς να προβαίνει κανείς σε υπερβολές πολύ επεξεργασμένης πατάτας (τσιπς, πατατάκια), ή να τις τηγανίζει σε πολύ λάδι, μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο του οργανισμού στην ανάγκη για ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων.

Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για τις πατάτες:

Πότε τις βρίσκουμε

Πατάτες βρίσκουμε όλο τον χρόνο.

Θρεπτικά συστατικά

  • Υδατάνθρακες
  • Φυτικές ίνες
  • Ποτάσιο
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β6
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο

Μας κάνουν καλό

  • Βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου
  • Δίνουν ενέργεια
  • Είναι αντιοξειδωτικές
  • Θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού
  • Βοηθούν στη σύνθεση πρωτεϊνών
  • Προστατεύουν τη μυϊκή και νευρική λειτουργία
  • Προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία

Tips

Ρωτάμε τον μανάβη να μας δώσει ποικιλίες ιδανικές για τηγάνισμα, για βράσιμο ή ψήσιμο, αλλά και για κάθε χρήση.
Δείτε πώς θα πετύχετε τις τέλειες τηγανητές πατάτες, σαν της γιαγιάς!

Γρήγορο γεύμα με πατάτες

Προθερμαίνουμε το φούρνο, πλένουμε μερικές πατάτες και τις χαράζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι. Βάζουμε στη σχισμή κομματάκια βούτυρο αγελάδος Χωριό, πασπαλίζουμε με μυρωδικά και αλατοπίπερο και ψήνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Εναλλακτικά, αφού πλύνουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τις κόβουμε σε αρκετά λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις απλώνουμε στη λαδόκολλα μέσα στο ταψί, τις πασπαλίζουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά και τις ψήνουμε, φτιάχνοντας έτσι υγιεινά πατατάκια.
Ενώ είναι ακόμα ζεστές, τρίβουμε από πάνω φέτα ή γραβιέρα.

Συνταγές με πατάτες

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.