TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Τα ψητά λαχανικά θα δώσουν μια υπέροχη γεύση σε κάθε γεύμα μας – θα γίνουν το τέλειο ορεκτικό, θα συνοδεύσουν κρέατα, θα μπουν στην καθημερινότητά μας, θα μας χαρίσουν απόλαυση και υγεία.
Θα έλεγε κανείς ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να ψήσει λαχανικά, αλλά στο Χωριό ξέρουμε ότι η μαγειρική έχει και τα μυστικά της – σημειώνουμε εδώ τα tips για το τέλειο ψήσιμο των λαχανικών και ευχόμαστε καλή όρεξη!
1. Κόψτε τα στο ίδιο περίπου μέγεθος
Για να ψηθούν ομοιόμορφα, και να κρατήσουν το εσωτερικό τους γευστικό, αλλά και το εξωτερικό τους ροδαλό! Μερικά λαχανικά, όπως τα καρότα, μπορούν να ψηθούν ολόκληρα, δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα που ανοίγει περισσότερο την όρεξη.
2. Ελαιόλαδο, μπαχαρικά και μυρωδικά πριν το ψήσιμο
Αφού τα κόψετε, θα πρέπει να τα λαδώσετε πριν τα ψήσετε. Προσοχή όμως, δεν χρειάζονται όλα την ίδια ποσότητα. Τα λαχανικά με πόρους, πχ τα μανιτάρια και οι μελιτζάνες, χρειάζονται λίγο παραπάνω λάδωμα. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο ή ό,τι άλλο επιθυμείτε να βάλετε για επιπλέον γεύση και άρωμα!
3. Ρηχό και μεγάλο ταψί
Για το ψήσιμο των λαχανικών, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και όσο το δυνατόν πιο ρηχό ταψί, γιατί τα λαχανικά έχουν πολλή υγρασία από μόνα τους, η οποία θα εξατμιστεί κατά το ψήσιμο και θα εγκλωβιστεί στις γωνίες του ταψιού (εάν είναι ψηλό), δίνοντάς τους μια υγρή και πολτοποιημένη όψη.
Το μεγάλο ταψί εξυπηρετεί και τις ανάγκες της…χωροταξίας, αφού δεν πρέπει να στριμώξετε τα λαχανικά σας – εάν είναι το ένα πάνω στο άλλο, κάποια θα βγουν πολύ μαλακά λόγω της υγρασίας. Δώστε τους χώρο για να βγουν πιο τραγανά.
4. Στους 200-230 C για 35-45 λεπτά
Αν θέλετε τα λαχανικά σας να είναι τραγανά με χρυσαφί χρώμα και καλά ψημένα στο εσωτερικό, καλό είναι να τα ψήσετε σε αυτή τη θερμοκρασία (φυσικά κάποιοι τα προτιμούν πιο μαλακά, οπότε ψήνουν σε πιο χαμηλή θερμοκρασία).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίξτε το φούρνο και γυρίστε τα από την άλλη, για να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
Ψητά λαχανικά στο τραπέζι με…
- Τυροκαυτερή
Δείτε πώς να τη φτιάξετε και αφεθείτε στη γευστική μαγεία. - Φέτα, γραβιέρα
Τα τυριά του Χωριό με τα ψητά λαχανικά θα κάνουν τον τέλειο μπουφέ. - Ψάρια
Συνταγές με ψάρι για να ταιριάξετε με τα λαχανικά σας.
Διάφορες συνταγές Χωριό που ταιριάζουν με ψητά λαχανικά
- Μπιφτέκια μοσχαρίσια
Εύκολα και νόστιμα, ψημένα στο σχαροτήγανο. - Κοτομπουκιές με μουστάρδα
Πλούσια σάλτσα μουστάρδας επάνω στις κοτομπουκιές, μαζί με αρώματα θυμαριού. - Κοτόπουλο πανέ με μυρωδικά και τριμμένο τυρί
Κοτόπουλο χρυσαφί, περασμένο με γραβιέρα Χωριό. - Χοιρινό γκιούλμπασι στη λαδόκολλα
Χοιρινή σπάλα με το σκορδάκι της, ζουμερή και λαχταριστή. - Μπιφτέκια γαλοπούλας με κολοκύθι και κουκουνάρι
Ελαφριά μπιφτέκια γαλοπούλας, ροδισμένα και υπέροχα. - Συκώτι ψητό με πουρέ μελιτζάνας
Συκώτι ψητό με σκόρδο, άνηθο, βούτυρο και αλατοπίπερο. Τέλειο. - Κεφτεδάκια με γραβιέρα (Πορπέτες)
Γραβιέρα, κρεμμύδι, σκόρδο, κιμάς και έτοιμα τα ροδισμένα πεντανόστιμα κεφτεδάκια. - Κεφτέδες με ούζο
Κεφτέδες αρωματισμένοι με ούζο, μυρωδικά και κρεμμύδι. - Μπιφτέκια από σουπιά και καλαμάρια με πατάτες στο φούρνο
Μπιφτέκια θαλασσινών για να μυρίσει θάλασσα. - Καπρικό χοιρινό (καπνιστό)
Χοιρινή σπάλα, λεμονόφυλλα, ελαιόλαδο, σκόρδο, σε μια συνταγή για προχωρημένους. - Κροκέτες με κιμά, ρύζι και γραβιέρα Χωριό
Τραγανιστές και ροδοκόκκινες κροκέτες. - Κατσικάκι μαριναρισμένο στο φούρνο
Λαχταριστό κατσικάκι με μαρινάδα από κρασί, λεμόνι, ελαιόλαδο και μυρωδικά.